In Romania, la ora actuala, exista o diversitate de firme care au ca domeniu principal de activitate sablarea si curatenia industriala.
Pentru a avea cele mai bune rezultate trebuie sa apelam la o firma de sablare cu servicii complete, dar sa fim atenti si la raportul calitate-pret.
Ce este sablarea?
Operatiunea de sablare este un procedeu mecanic de indepartare a reziduurilor de pe diverse suprafete. Reziduuri cum ar fi rugina si vopseaua, care in mod normal sunt foarte greu de indepartat de pe suprafetele din metal, piatra sau sticla (sau alte material solide).
Operatiunea de sablare se face in general inainte de vopsire sau grunduire. Sablarea consta in proiectarea de particule abrasive pe o suprafata pe care dorim sa o curatam. Proiectarea particulelor se face cu ajutorul aerului comprimat. Asadar, sablarea se poate realiza cu ajutorul nisipului, a alicelor metalice sau a altor tipuri de materiale abrazive.
Cand a aparut procesul de sablare?
Sablarea, adica primul brevet de inventie al sablarii a fost emis in anul 1870, in Anglia, pe numele lui Benjamin Chew Tilghman, originar din Philadephia, Pennsylvania SUA.
Cele mai folosite materiale care se utilizeaza in procesul de sablare sunt:
- Gheata carbonica: acest soi de curatare este unul relativ nou, dar in acelasi timp extrem de folosit. Gheata carbonica este ecologica si necoroziva, fiind extrem de delicata cu suprafata curatata cu aceasta.
- Sablarea cu bicarbonat de sodiu: granulele de sodiu au o duritate mai mica, iar impactul exercitat asupra materialelor este unul mult mai redus. Acest tip de sablare este recomandat pentru suprafetele delicate.
- Sablarea abraziva: pentru acest tip de procedeu se folosesc materiale cu o duritate extrem de ridicata. Sablarea abraziva este recomandata pentru curatarea depunerilor greu de indepartat. De obicei, materialul folosit in acest caz este nisipul, asta datorita pretului scazut pe care il are in comparatie cu alte materiale.
- Curatarea cu abur uscat: prin aceasta metoda se efectueaza curatarea si dezinfectarea optima a suprafetelor. Aburul este incalzit la o temperature foarte mare, astfel incat asigura indepartarea mizeriei, dizolva grasimea, chiar daca suprafata prezinta si fisuri. Curatarea cu abur se poate folosi in foarte multe aplicatii industriale, asta datorita proprietatilor de curatare, degresare si dezinfectare fara solvent chimici.
Fenomene de sablare pot fi observate chiar si in natura, sub forma eroziunii solului, sau a unor forme de relief.
Alte materiale care pot fi utilizate la sablare sunt:
Materialele nemetalice:
– Minerale naturale (nisip de olivine, ziconiu, nisip de granat)
– Minerale artificiale (zgura de fier, zgura de cupru, perle ceramice)
Materiale metalice: alice din otel, fonta dura, bronz
Materiale organice: perle de nylon, particule abrazive din coaja de nuca de cocos
Apa sub presiune.
Lasă un răspuns