Cloudflare.com este cel ce mi-a făcut cunoștință cu SSL și https, acel lacăt verde ce apare înaintea domeniului. În 2015 mă jucam cu el, după care am renunțat la el.
După o perioadă am revenit la Cloudflare, însă mulți spuneau că nu e necesar în România. Cei ce ne vizitează blogurile sunt români, așa că nu are rost ca paginile web și imaginile să treacă prin Amsterdam întâi. De atunci însă, lucrurile s-au schimbat și Cloudflare are servere în România. Chiar și așa, există bloggeri – chiar mulți, aș putea spune – care folosesc Photon, modulul CDN special pentru WordPress.
De o săptămână am trecut pe VPS și am adăugat domeniul pe Cloudflare cu mențiunea “DNS only”. Cloudflare trebuie să trimită internauții către conținut și cam atât. Nu apare acel norișor portocaliu în dreptul domeniului principal.
Pe lângă asta, am creat un subdomeniu (cdn. vasileruscior.ro) care afișează exact același conținut ca al domeniului principal. Poți face acest lucru din cPanel. Dai la Subdomenii, apoi completezi cu cdn. Al doilea câmp, cu rădăcina subdomeniului, se va completa automat cu public_html/cdn. Apoi trebuie să ștergi acel /cdn, astfel încât rădăcina să rămână public_html.
După acest pas, nu-ți rămâne decât să intri pe Cloudflare, la DNS, iar acolo să adaugi o nouă intrare de tip A (cu numele cdn) care să pointeze către același IP ca al domeniului principal. La Status bifează norișorul astfel încât să fie portocaliu. Vei avea ceva de genul:
Acum, că pe subdomeniul cdn.domeniultau.tld ai același conținut ca pe domeniultau.tld, trebuie să faci ca imaginile să fie afișate pe blog de pe subdomeniu. Module ca WP Super Cache sau WP Fastest Cache știu să încarce automat resursele statice de pe CDN.
Lasă un răspuns