Apple a prezentat pe 9 septembrie noile telefoane iPhone și aflăm că versiunile vândute în SUA nu mai au acel sertar pentru cartela SIM, ci au numai eSIM. Puține telefoane au eSIM, majoritatea mergând pe SIM clasic.
eSIM este varianta electronică a cartelei clasice și vine direct integrată în telefon. În acest moment, la noi în țară, doar Orange și Vodafone oferă eSIM, la abonament. La Orange poți avea eSIM și atunci când îți activezi un abonament YOXO. Dacă îți cumperi un iPhone 14 din America, că e mai ieftin, nu îl vei putea folosi pe Digi sau Telekom Mobile. Cel puțin nu acum.
Unul dintre avantajele eSIM este acela că nu trebuie să cumperi cartela fizică din magazin sau să-ți fie adusă prin curier, ci o poți plăti online și să primești codul QR prin e-mail. Util în cazul celor care călătoresc prin diverse țări și au nevoie de date mobile, căci sunt anumiți operatori virtuali care asta oferă: date mobile prin intermediul eSIM.
Vom auzi din ce în ce mai des de eSIM, odată ce Apple a lansat telefoane cu două eSIM-uri și fără slot pentru Nano SIM. A făcut asta în America, dar așa se schimbă lucrurile. Am avut smartphone la care se putea scoate acumulatorul (bateria) și înlocui acasă, nu în service. Acum la câte telefoane se mai poate scoate bateria? Mufa de căști dispare ușor, ușor, la fel și încărcătorul din pachet.
Number Share este o altă tehnologie, tehnologie ce ține mai mult de operatorii de telefonie mobilă decât de telefon în sine.
Prin “Number Share” poți avea același număr de telefon pe mai multe dispozitive în același timp, pe același abonament. Serviciul este promovat ca “Ia-ți numărul pe smartwatch” pentru cei ce au smartwatch cu eSIM și vor să poată fi sunați și să răspundă direct de pe ceas atunci când telefonul nu e la ei.
Practic, atunci când te sună cineva, vor suna toate dispozitivele pe care faci “Number Share”. Răspunzi de pe care vrei sau de pe cel pe care îl ai la tine. Mesaje SMS primești doar pe cartela pe care o setezi ca principală. De apelat, poți apela de pe oricare dispozitiv, la fel și cu datele mobile. Util dacă faci muncă de teren și ai telefon cu butoane, sau dacă lucrezi în domeniul construcțiilor și lași “telefonul cu taci” acasă.
Serviciul Number Share este inclus în cazul abonamentelor mai scumpe, iar în cazul celorlalte costă câte 2 euro lunar.
Tu folosești sau ai nevoie de una dintre aceste două tehnologii?
Stefan a zis
eSiM oricum este pe telefoanele de top și probabil așa va fi și pe viitor.
Lipsa slotului de SIM scade costurile de producție semnificativ, dar asta pe noi cumpărătorii nu ne ajută prea mult deoarece telefoanele vor fi la fel de scumpe.
Anonim a zis
Trebuie actualizat articolul pentru Digi că din iarnă au și ei eSIM.