Conform articolului 224 din Noul Cod Penal, „pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Violarea domiciliului nu va mai fi considerată infracţiune începând cu jumătatea anului 2015. Motivul principal ce a dus la această decizie este chiar prostituţia – fapta ce nu mai este considerată infracţiune.
Ca şi în cazul prostituţiei, în violarea domiciliului este vorba despre un viol. Chiar denumirea ne confirmă asta. Dacă aruncăm o privire în DEX, observăm că „viol = infracțiune care constă în fapta unei persoane de a avea raport sexual cu altă persoană prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra sau a-și exprima voința.”
Cum violarea domiciliului nu constă în fapta unei persoane de a avea raport sexual cu domiciliul, nici cel ce violează domiciliul nu este, de obicei, un violator. Aşadar, violarea domiciliului ar putea fi infracţiune doar atunci când se întreţin relaţii sexuale cu domiciliul, cu sau fără consimţământul proprietarului.
Un alt argument solid este că „domiciliul” nu este o persoană. Prin definiţie, violul (la masculin!) este o infracţiune. Pentru ca „violarea domiciliului” să rămână infracţiune este necesară schimbarea numelui acestei fapte în violul domiciliului şi „adoptarea” definiţiei din DEX pe care am scris-o mai sus. S-a dorit şi mai demult această modificare, dar nu s-a futut putut.
La forma de la feminin a cuvântului domiciliu încă se lucrează.
Lospa a zis
"Relatii sexuale cu domiciliul" :))