
In imaginatia colectiva, pompierii sunt garantii sigurantei oraselor noastre: fac parte dintr-o categorie profesionala cu risc ridicat, gata sa ajute pe oricine este in pericol, chiar cu pretul propriei vieti. Sunt expusi la flacari, fum, gaze toxice, posibile prabusiri, substante chimice si calamitati atmosferice: in trecut, pompierii au fost protagonistii misiunilor care s-au transformat in evenimente tragice. De exemplu, in 1986, in fosta Uniune Sovietica, o catastrofa fara precedent a cutremurat tara: un reactor de centrale nucleare a explodat, eliberand un imens nor radioactiv in atmosfera. Serviciile de urgenta, care au ajuns imediat la locul exploziei, au operat in situatii de urgenta fara precautii speciale: 135 de persoane si-au pierdut viata in cateva minute, dar mai tarziu, victimele efectelor radiatiilor au devenit aproape 600.000.
In corpul pompierilor exista mai multe nuclee specializate. Pompierii apartin unei categorii care, in multe cazuri, considera munca lor ca o adevarata misiune de a-i sprijini pe ceilalti. Cu resurse limitate si un salariu modest, ei sunt intotdeauna chemati sa intervina in situatii cu risc ridicat.
Istoric
Istoria pompierilor este o poveste veche, de cand omul a inceput sa foloseasca mai mult focul. De asemenea, dezastrele naturale sunt de cand lumea si este evident ca nevoia de aparare impotriva amenintarii elementelor naturii dezlantuite s-a nascut odata cu omul si aceasta aparare a fost una dintre primele manifestari ale societatii umane, inca de la originile organizarii sale primordiale.
Imparatul Augustus a avut doua reforme prin care a oferit Romei o aparare reala impotriva focului, cu criterii organizatorice si functionale de un interes tehnic considerabil. Cu aceste doua reforme, Roma avea, de fapt, un corp special de paza de noapte sub comanda unui „Prefectus Vigilum”. Acest Corp, numit Militia Vigilum Regime, a fost organizat in sapte cohorte de „Vigile”, cu un total de aproximativ 7.000 de barbati; fiecare cohorta a asigurat serviciul pe teritoriul a doua regiuni (Augustus a impartit Roma in 14 regiuni), prin plasarea unei cazarmi (statio) intr-una dintre ele si a unui detasament (excubitorium) in cealalta. In Trastevere, langa podul Garibaldi din Roma, exista inca astazi o constructie straveche de la sfarsitul secolului II d.Hr., cu o inscriptie corodata din secole. Inscriptia indica faptul ca acea cladire, in Imperiul Roman, a fost folosita ca un excubitorium (post de garda pentru pmpierii de atunci) al cohortei a VII-a a „Vigile”.
Trecand peste secolele urmatoare, totusi, trebuie mentionata pe scurt originea celebrului Corp Sapeurs-Pompiers din Paris, deoarece a constituit organizatia tipica dupa care, in secolele XIX si XX, toate tarile civilizate s-au ghidat.
In 1699, industriasul Dumourrier-Duperrier si-a propus si a reusit sa infiinteze, el insusi, un serviciu complet si autonom de combatere a incendiilor, folosind lucratorii sai. Pornind de la aceasta organizatie, conceputa si construita de un industrias, apoi, un secol mai tarziu, si mai exact pe 18 septembrie 1811, Corpul Sapeurs-Pompiers a pastrat caracteristicile fundamentale ale structurii organizatorice a lui Dumourrier-Duperrier. Regimentul Sapeurs-Pompiers din Paris se gaseste si astazi in Franta.
Istoria pompierilor este una veche, dupa cum vedem. In ziua de azi, multi isi doresc sa practice aceasta meserie. Pentru asta, este nevoie de mai multe cursuri, printre care si cursuri PSI. Acestea sunt disponibile pe platforme precum cursuriautorizate.eu. Este vorba, mai precis, despre Cursul de Cadru Tehnic cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor. Este un curs autorizat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (fost C.N.F.P.A) si avizat ISU (Inspectoratul pentru situatii de urgenta). Participand la acest curs te vei familiariza cu termenii specifici privind acordarea asistentei tehnice de specialitate in situatii critice, cercetarea contextului producerii incendiilor, avizarea documentatiilor privind PSI; controlul privind respectarea masurilor de PSI; elaborarea documentelor specifice activitatii de PSI si SU; instruirea salariatilor in domeniul PSI ; planificarea activitatii de PSI; organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor; monitorizarea activitatii de PSI. Cursul se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa se specializeze in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor si persoanelor desemnate din institutii, care trebuie sa organizeze si sa conduca activitatea in domeniul apararii impotriva incendiilor. In urma absolvirii examenului final, cursantii vor intra in posesia certificatelor de Absolvire pentru ocupatia de “Cursul de Cadru Tehnic cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor” si a suplimentelor descriptive care atesta competente dobandite in urma cursului. Cursurile se desfasoara atat la sediul firmei din Bucuresti si ale partenerilor din toata tara cat si la sediile firmelor/institutiilor interesate de furnizarea acestui curs pentru personalul angajat. Participantii vor beneficia de coffee break, materiale didactice si consiliere pe intreaga perioada a cursului.
Acestea fiind zise, a fi pompier sau a avea legatura cu stingerea si prevenirea incendiilor reprezinta o modalitate de a te pune in slujba celorlalti, intr-un mod cat se poate de util si nobil. Poti astfel avea o meserie frumoasa si plina de satisfactii si tot ceea ce trebuie sa faci este sa participi la cele 108 ore de curs unde vei invata toate secretele pentru a deveni Cadru Tehnic cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor.
Lasă un răspuns