Cei mai mulți dintre cei care mă cunosc știu că mă interesează și mă pasionează aproape tot ce ține de rețele de telefonie mobilă și vreau să fiu la curent cu ce e nou. Tocmai de aceea, de exemplu, am avut la un moment dat o cartelă Benefito Mobile. Atât de mult s-a pliat pe profilul meu de utilizator încât am uitat-o într-un telefon pe care l-am vândut prin intermediul Flip.ro.
Tehnologia OneNumber nu e nouă, însă abonamentul meu la Vodafone, da. OneNumber este denumirea lui Number Share de la Orange. Dar totuși, la ce-s bune OneNumber și Number Share?
În principiu, pentru a avea același număr de telefon pe două dispozitive diferite. Cel mai întâlnit caz este acela în care îți activezi un al doilea SIM (sau eSIM) cu același număr pentru a primi apeluri pe smartwatch.
Dar cum funcționează? Ei bine, atunci când ești apelat, vor suna ambele dispozitive în care ai același număr. Atunci când ți se trimite un SMS, îl vei primi doar pe dispozitivul principal. Poți suna, trimite SMS sau folosi internetul (date mobile) pe oricare dintre dispozitive. În cazul în care ai abonament cu internet nelimitat, s-ar putea ca pe dispozitivul secundar (cel pe care nu primești SMS-uri) să nu ai chiar nelimitat, ci undeva pe la 200 GB lunar. Cel mai bine este să întrebi operatorul, în cazul în care alegi un SIM clasic pentru numărul secundar și îl introduci într-un router 4G, de exemplu.
Cum testez eu OneNumber?
Eu testez OneNumber puțin diferit față de cum te-ai aștepta. Fiindcă nu am niciun magazin Vodafone prin apropiere, am ales ca dispozitivul secundar (cel cu eSIM) să fie chiar telefonul de zi cu zi. Cartela SIM de la Vodafone e într-un router 4G, că tot am dat exemplu mai sus. Ce probleme am întâmpinat într-o astfel de situație?
1. SMS-urile. Vin doar pe dispozitivul principal, adică pe router. Pot să le verific atunci când ajung acasă, dar nu le văd în timp real. Nu e o problemă atât de mare, însă e o limitare impusă de OneNumber.
2. Tonul de ocupat pe care îl dă routerul. Atunci când e conectat la rețea, SIM-ul din router nu poate primi apeluri. Nu poate nici când nu e conectat, dar atunci e ca și cum ar fi telefonul închis. Tocmai de aceea, routerul respinge apelurile și apare “număr ocupat”. Chiar dacă dispozitivul secundar este disponibil, tot număr ocupat apare.
Soluția temporară pe care am găsit-o este prezența unei alte cartele SIM (să-i zicem “PrePay”) în telefonul de zi cu zi. Această cartelă poate fi una în perioada de grație. Pe cartela de Vodafone am setat redirecționări ale apelurilor către PrePay în cazul în care numărul este ocupat (*67*numărPrePay#).
Cam atât deocamdată. Abia ce am început să testez OneNumber. În cazul în care vor apărea și alte situații atipice, voi actualiza acest articol.
Cuvântul “testez” e folosit intenționat pentru a accentua faptul că e o variantă temporară. În cazul în care vor apărea situații care mă vor împiedica să folosesc telefonul pentru funcția lui principală, cea de telefon, voi căuta alte soluții.
Stefan a zis
Nici nu știam de chestia asta cu One Number…
Vasile Ruscior a zis
Acum știi.
Stefan a zis
Să înțeleg că ți-ai făcut abonament la Vodafone…pe Digi nu ai semnal în zona ?
Vasile Ruscior a zis
La serviciu am semnal, acasă îmi “fuge” în rețeaua 2G sau dispare cu totul.
Grig a zis
Să înțeleg că atunci când am OneNumber și dispozitivul setat ca principal este închis, nu pot răspunde nici de pe cel secundar, ci trebuiie să fac redirecționare către un alt sim, cu alt număr, pe dispozitivul secundar pentru a putea primi apeluri?
Ce rost mai are serviciul? Să-mi împart minutele cu altcineva? Telefonul îl pot conecta prin BT pentru a primi apeluri pe Smart Watch
Vasile Ruscior a zis
Dacă dispozitivul setat principal e închis, sună cel secundar. Problema cu redirecționările apare atunci când una dintre cartele e în router sau într-un dispozitiv ce nu știe apeluri (iPad).
Rostul lui nu e să-ți împarți minutele, că nu ai vrea să-ți răspundă la apeluri. Dacă amândoi aveți același număr de telefon, sună ambele telefoane și vorbește cel care răspunde mai rapid. Există ceasuri care știu eSIM și lași telefonul acasă atunci când alergi, de exemplu, dacă ai așa un tabiet.