Atunci cand ai adus pe lume un copil, chiar daca acest lucru a fost sau nu planificat de cu mult inainte, acesta este momentul in care ti-ai luat cel mai important rol: rolul de parinte. Atunci cand isi asumi diferite roluri in viata, inseamna ca detii valori importante, care isi au locul in spatele acestor decizii de a-ti asuma rolurile respective si care, in final, iti ofera o motivatie cat mai mare in a le indeplini, cu toate sarcinile si responsabilitatile lor. Din ziua in care devii parinte, responsabilitatea este o caracteristica ce trebuie sa iti defineasca comportamentul si actiunile, necesitand invatare, disciplina si adaptabilitate la diverse situatii.
Iata cateva sfaturi ce te pot ajuta sa devii un parinte responsabil si care sunt lucrurile care te fac sa te simti implinit ca parinte:
Pastreaza armonia in relatia de cuplu
Unul dintre cele mai importante lucruri care pun bazele unei familii fericite este intelegerea si armonia in cuplu. Pentru a dobandi acest lucru, e nevoie sa devii cat mai responsabil atat fata de propria persoana, cat si de cel care iti va fi alaturi in aceasta „calatorie“. Relatia de cuplu poate sa influenteze foarte mult calitatea relatiei dintre parinte si copil, dar si modul in care acesta ajunge sa perceapa lumea.
Sa fii parinte nu inseamna sa te lasi dominat de copilul tau si sa ii indeplinesti absolut toate nevoile, renuntand de cele mai multe ori la nevoile tale personale. A fi parinte inseamna sa inveti sa fii mai rabdator si disponibil emotional pentru a creste un copil si pentru a-i oferi ceea ce e mai bun.
Nu uita ca tu vei fi mereu un model pentru copil si o mare influenta pentru modul in care el descifreaza intreaga lume. Intelegerea dintre cei doi membri maturi ai familiei este foarte importanta in educatia micutului si, totodata, in dezvoltarea armonioasa a relatiei de cuplu.
Ofera-i un mediu sigur inca din primele minute de viata
Desigur, este foarte important ca el sa isi desfasoare activitatile intr-un mediu cat mai sigur, in care sa nu existe riscul sa se intample accidente nedorite. Acest lucru nu se aplica numai in spatiul dejoaca sau cel de odihna, ci in fiecare moment al zilei, oriunde s-ar afla, inca din momentul in care s-a nascut. Asta inseamna ca, in calitate de parinte, trebuie sa te asiguri ca micutul de va naste intr-un spital decent, ca are parte de o ingrijire corespunzatoare si un mediu curat si ferit de microbi.
Dat fiind faptul ca, dupa nastere, copilul are nevoie de timp pentru a-si intari sistemul imunitar, deciziile legate de serviciile medicale sunt cele mai importante. O alta masura de siguranta pentru care din ce in ce mai multi parinti opteaza este recoltarea de celule stem, care reprezinta o zona extrem de importanta in medicina de astazi. Daca vrei sa afli mai multe despre aceasta procedura si detalii legate de pasii pe care trebuie sa ii urmezi, pe site-ul babystem.ro vei gasi toate informatiile de care ai nevoie, alaturi de servicii profesionale, la cel mai inalt nivel, pentru recoltarea si stocarea celulelor stem.
Invata care sunt metodele pozitive pe care le poti folosi in educatia copilului
O metoda educationala pozitiva inseamna o metoda axata pe aspectele pozitive din comportamentul celui mic. Acest lucru inseamna ca, de fiecare data, trebuie sa ai ca obiectiv eliminarea unui comportament nepotrivit, cu ajutorul incurajarii si accentuarii calitatilor. Scopul este solutionarea eventualelor probleme, nu estomparea acestora sau interzicerea unor actiuni, prin pedepse sau restrictii exagerate. Daca vei adopta un mod de disciplinare pozitiv fata de copilul tau, vei observa ca si comportamentul tau fata de cei din jur se va schimba in bine, iar tu vei ajunge sa iti asumi responsabilitatea fata de faptele tale, la fel cum o va face si copilul tau. El trebuie sa inteleaga, inca de la o varsta frageda, ca fiecare actiune are o consecinta, iar aceasta consecinta trebuie explicata si analizata pe intelesul lui. In felul acesta, copilul va asocia o actiune nepotrivita cu posibila consecinta a ei, ceea ce il va indemna sa renunte la obiceiurile negative.
Pe scurt, copilul trebuie sa stie la ce sa se astepte atunci cand nu procedeaza corect in unele cazuri. Este important ca in procesul de disciplinare pozitiva sa existe o abordare clara a problemei si nu a individului, evitand total pedepsele fizice sau cele emotionale.
In rolul de parinte, te vei lovi mereu de obstacole sau probleme pe care nu vei sti cum sa le gestionezi pe moment. Rabdarea si perseverenta te vor ajuta sa gasesti o solutie cat mai potrivita, iar daca vei tine cont de sfaturile de mai sus, poti deveni un parinte cat mai responsabil si echilibrat pentru copilul tau.
Lasă un răspuns