Daca iti doresti sa te bucuri de un semineu in locuinta ta, mai mult ca sigur ca te intrebi cum poti face acest lucru intr-un mod responsabil. Cand spunem asta, facem referire la faptul ca semineele trebuie alimentate cu lemn pentru a produce caldura. Asadar, copacii trebuie taiati pentru a produce lemnul ce alimenteaza orice tip de seminee pe lemne, iar fumul produs prin ardere poate polua atmosfera.
Desi pare greu de crezut, este posibil sa faci un foc eco-friendly in semineu si sa reduci consumul de lemne pe parcursul sezonului rece. In primul rand, toti cei care opteaza pentru seminee moderne vor avea o instalatie de caldura eficienta in locuinta. Daca ai cumva un semineu mai vechi, pe caramida, trebuie sa stii ca poti sa ii imbunatatesti eficienta, asa ca nu ezita sa apelezi la specialisti in acest sens.
Nu folosi lemn ce nu este uscat
Procesul de combustie al lemnului este intrerupt atunci cand fibra lemnoasa contine prea multa apa. Lemnul “verde”, ce are inca prea multa umezeala in fibrele sale, polueaza foarte mult atunci cand arde si produce o cantitate mare de creozot, ce se va depune pe cosul de fum si va reprezenta oricum un risc.
Foloseste doar lemn ce a fost uscat corespunzator
Lemnul uscat, lasat la zvantat cel putin 6 luni si ideal 9 luni, si cele mai bune practici de ardere vor duce la diminuarea considerabila a particulelor rezultate din arderea materiei lemnoase. Astfel, fumul nu va fi la fel de poluant, pentru ca va rezulta mai mult aer cald si mai putini produsi secundari ai arderii.
Foloseste lemn de esenta tare
Desi este putin mai scump, lemnul de esenta tare, uscat adecvat, nu este doar mai eficient cand vine vorba de cantitatea de caldura produsa, dar arde si mai curat decat lemnul de esenta moale. Asadar, daca vrei sa cresti eficienta semineului tau si sa te bucuri de mai multa caldura si mai putin lemn ars, indreaptate catre speciile de lemn de esenta tare, cum ar fi stejarul, ciresul, nucul, frasin, plop, si mesteacanul.
Evita focurile ce ard mocnit
Un foc ce arde mocnit va produce mai mult fum decat aer cald si va emite in atmosfera particule periculoase calitatii aerului. Cu cat focul produce mai putin fum, cu atat va genera mai multa caldura.
Mentine semineul curat si intr-o stare buna de functionare
Fie ca vorbim de cosuri de fum, seminee clasice sau moderne, toate trebuie inspectate si curatate corespunzator si periodic. Asta inseamna ca persoane specializate sa vina si sa evalueze starea semineului tau si sa il curete o data pe an, pentru a evita orice potentiale probleme. Daca un semineu nu este intr-o stare buna, pot rezulta probleme de ventilatie, ce se vor traduce intr-o poluare mai mare a aerului din cauza faptului ca focul nu va arde eficient in semineu.
Ia in considerare adaugarea unui focar in cazul unui semineu traditional
Daca ai un semineu clasic sau traditional, facut din caramida si fara focar de ardere, ar trebui sa te gandesti serios sa adaugi un focar la semieul tau. Focarul va creste considerabil eficienta semineului, nelasand caldura sa se piarda necontrolat. Asadar, o simpla imbunatatire de acest fel va reduce foarte mult consumul de lemne pe parcursul sezonului rece.
Fara sa mai vorbim ca daca pana acuma nu ai putut vedea focul cum arde in semineu, din cauza modului in care acesta a fost initial construit, acum vei putea face asta, datorita faptului ca aproape toate focarele disponibile astazi sunt prevazute cu usi din sticla termoresistenta. Aceste usi permit vizualizarea focului si sporirea sigurantei in locuinta, prin a nu lasa carbunii aprinsi sa sara din semineu.
Nu folosi in semineu altceva decat lemn curat
Nu arde nimic altceva in semineu decat lemn curat, de calitate, si uscat cum trebuie. Chiar daca ai access la deseuri lemnoase, nu le arde in semineu, pentru ca ele pot contine rasini, vopsele, uleiuri, si alte substante ce pot fi deosebit de toxice, chiar si cand sunt arse. Pe langa acest fapt, produsii secundari din arderea deseurilor nu doar ca nu vor produce caldura suficienta, dar se vor depune in strat consistent pe peretii interiori ai cosului de fum, riscand sa creeze probleme serioase intr-un timp foarte scurt.
Lasă un răspuns