Am avut mai multe telefoane de-a lungul timpului, majoritatea cu Android. Spun majoritatea pentru că primul telefon era din acela cu butoane și lumină albastră, așadar nici vorbă de Android. După Xiaomi Redmi 4A, Xiaomi Mi 9T, Samsung J7 (2017), Huawei P30 Pro și Huawei Nova 9 pentru o scurtă perioadă de timp, m-am decis să încerc și altceva.
Bine, am mai folosit și alte telefoane pentru perioade mai scurte de timp, cum ar fi Oppo Reno 7 lite, Oppo A54 sau Xiaomi Redmi Note 9T, însă cam acestea merită menționate.
Așa că am trecut în tabăra Apple. Nu mă pot declara fan înrăit iOS și sunt unele chestii de pe Android care-mi lipsesc. Una dintre aceste chestii este amprenta în ecran. Chiar dacă pe iPhone 13 Pro Max există FaceID, adică recunoaștere facială și funcționează excelent, parcă mi-e dor să-mi scanez degetul pentru a debloca telefonul. Ca un fun fact, telefonul nu mă recunoaște în cazul în care casc arunci când vreau să deblochez telefonul. Eu casc că îmi este somn, nu de alta.
Un alt lucru care lipsește la iOS este descărcarea rapidă a fișierelor video încorporate pe site-uri. Adică le pot vedea, dar de salvat… pauză. Pentru a descărca fișiere video pe iPhone trebuie să folosesc aplicația VLC, să pun link-ul fișierului video și așa îl descarc. Pe Android e mult mai simplu. Dai pe cele trei puncte, dai pe Descarcă și gata.
Ultimul lucru care îmi lipsește este încărcarea bateriei ceva mai rapidă. Totuși, ținând cont că după 5 luni de utilizare zilnică, sănătatea bateriei este de 100%, pot trece cu vederea acest aspect.
Am început cu lucrurile mai puțin plăcute, însă sunt și lucruri care îmi plac. Primul ar fi că sistemul de operare și aplicațiile sunt mai bine optimizate decât pe Android, astfel că de multe ori ajung să încarc telefonul o dată la două zile, fără niciun mod de economisire a bateriei. În acest fel, telefonul nu “omoară” aplicațiile pentru a economisi energie și primesc toate notificările, atât pe telefon, cât și pe ceas (ceas Huawei, apropo).
Ca un fun fact legat de smartwatch, folosesc un Huawei GT2 Pro și primesc notificările pe ceas, chiar dacă am dezinstalat aplicația Sănătate de la Huawei. Ceasul a rămas conectat prin bluetooth și notificările vin în continuare.
Al doilea lucru este comutatorul fizic de activare/dezactivare a modului Silențios. Acesta se află deasupra butoanelor de volum și am mai văzut așa ceva în lumea Android doar la unele telefoane de la OnePlus. Nu mă gândeam că o să folosesc atât de des acest comutator, însă mi-e la îndemână.
Alte lucruri care-mi plac sunt:
• modul live de fotografiere;
• opțiunea de a copia textul dintr-o poză, direct din galeria foto, doar cu copiere și lipire (similar cu ce știe să facă aplicația Google Lens);
• posibilitatea de a decupa un obiect sau persoană dintr-o poză doar ținând apăsat câteva secunde pe acel obiect (Samsung, pe noile S23, au adus această funcție și pe Android).
Le-am pus pe toate la un loc pentru că au legătură cu camera foto.
În concluzie, multe lucruri ce țin de soft fac din iPhone un telefon pe care nu-ți dorești să îl schimbi. 5000 mAh de pe un telefon cu Android sunt insuficienți pentru o autonomie satisfăcătoare, însă iPhone cu 5000 mAh încă nu există. Procesoarele Snapdragon au nevoie de mult curent pentru a oferi performanță. Abia noile Snapdragon 8 Gen 2 par a fi ce trebuie, însă e devreme pentru a spune sigur că e așa.
Iulian M a zis
Bine ai venit în tabăra credincioșilor lui Steve Jobs. Intră care vrea, iese care poate. 5 iPhone-uri la activ și cred că trec pe al șaselea anul acesta.
Enjoy!
Vasile Ruscior a zis
Bine te-am găsit!
Stefan a zis
Telefoanele iPhone sunt jalnice la baterie…jalnice este puțin spus.
In rest iOS îmi place…e un sistem stabil și plăcut ochiului. E adevărat că unele funcții lipsesc dar este ok.
Vasile Ruscior a zis
13 și 14 Pro Max nu-s jalnice. Dacă vorbești de versiunile simple sau de cele mai vechi, atunci cam ai dreptate.
Iulian M a zis
Nu știu de ce am impresia că Ștefan, scrie ca și cum ar fi un generator de text AI. Sau poate e de altă etnie, și se exprimă mai artificial.
Come on dude, poți mai mult
Alexje a zis
Am avut si eu acum multi ani un 3GS daca nu ma insel, pentru maxim un an. Cam aia fusese experienta mea legata de iPhone. Dar acum in ianuarie i-am cumparat sotiei mele un 14 Pro Max si e ce trebuie acest telefon. Cred ca o sa trec si eu in tabara Apple. Nu am fost niciodata contra, mi-a placut tot timpul sistemul lor de operare, doar ca nu voiam sa iau un telefon asa scump ptr mine. Cativa ani la rand tineam telefoanele maxim 6-8 luni. Jobul nu permitea sa ai un telefon intreg :)). Toate sparte, cazaturi care bubuiau microfonul, casca, ecranul etc.. Si eram fericit cu telefoane de 300-400 euro maxim.
Acum ca spiritul tine cu mine si ajung sa ating si borna de 2 ani cu un telefon, parca as incerca un iPhone.
PS: mi-a placut mult si Blackbarry. Pacat ca au renuntat la telefoane.
Vasile Ruscior a zis
Tu poți să-ți iei 13 Pro Max, ca să nu fie atât de scump.
BlackBerry știu că au făcut telefoane bune, însă pe mine nu m-au atras îndeajuns niciodată.
Alexje a zis
Da, m-am gandit, doar ca nu pot renunta acum la A52. Cand va veni timpul, atunci cantaresc bine lucrurile. Dar sincer, chiar as vrea o schimbare 😀
Vasile Ruscior a zis
În opinia mea, A52 și A53, dar și versiunile cu “s” după (adică A52s și A53s) sunt cele mai bune telefoane din gama A de la Samsung.