Panourile solare nu sunt o tehnologie noua, dar au inca un nor de mister in jurul modului in care functioneaza. Vestea buna este ca nu sunt chiar atat de complicate.
Panourile solare contin celule fotovoltaice. Cand sunt indreptate spre lumina soarelui, aceste celule colecteaza energia soarelui si o transforma in sarcini electrice. In timpul acestui proces, fotonii (particulele de lumina) scot electronii din atomi, creand un flux electric.
Electricitatea produsa prin acest proces este curent continuu sau „DC”. Problema este ca sistemele noastre electrice folosesc curent alternativ sau „AC”. Din acest motiv, sistemele solare necesita invertoare pentru a transforma DC in energie electrica AC utilizabila. Acest invertor este instalat intre panourile solare si sistemul electric al casei.
In unele cazuri, sistemul solar poate alimenta un banc de baterii, permitand casei sa stocheze electricitate peste noapte sau atunci cand conditiile innorate impiedica productia eficienta de energie electrica. In alte cazuri, sistemul se poate conecta direct la reteaua casei, permitand utilizatorului sa returneze energie de alimentare catre compania de utilitati, adesea pentru un profit.
In functie de dimensiunea sistemului, un sistem solar precum cel descris mai sus poate scadea semnificativ factura de utilitati a proprietarului casei. In unele cazuri, productia sistemului poate chiar compensa complet factura. Totusi, aceasta depinde de multi factori si acesti factori pot determina daca solarul merita sau nu.
Ce locuinte beneficiaza cel mai mult de aceste panouri fotovoltaice de la Mgmenergo?
Anumite case beneficiaza de solar mai mult decat altele. Atunci cand faceti o investitie initiala mare, este important sa stiti daca casa in cauza va putea profita din plin de energia solara. O mare parte din aceasta are de-a face cu alinierea acoperisului lor in raport cu cerul sudic.
Vorbind in special pentru casele din Romania, casele cu o sectiune de acoperis orientata spre sud sunt candidate mult mai bune pentru solar decat cele cu acoperisuri orientate spre est si vest. De asemenea, casele fara copaci inalti sau cladiri care blocheaza cerul la sud vor beneficia mai mult de solar decat cele de langa cladiri inalte sau care se lovesc de padurile din partea de sud.
Cand merita panourile solare?
Exista cu siguranta momente in care panourile solare merita. Totusi, depinde de cativa factori.
Locatie
Locatia conteaza. Cu cat o casa este mai aproape de ecuator, cu atat intensitatea soarelui va fi mai puternica si cu atat sistemul solar poate crea mai multa energie potentiala. Aceste case vor avea un beneficiu mai mare in ceea ce priveste productia de energie decat casele din latitudinile mai nordice.
De asemenea, luati in considerare compania de utilitati. Casele din statele in care electricitatea este mai scumpa vor beneficia mai mult de panouri solare decat cele in care electricitatea este relativ ieftina.
Anumite programe de stimulare pot face ca instalarea panourilor solare sa merite investitia. De exemplu, oamenii care instaleaza panouri solare intre 2022 si 2032 pot beneficia de un credit fiscal solar pentru un dolar de pana la 30% din costul total al sistemului. In functie de costul sistemului si de finantele contribuabilului, acesta ar putea fi un motiv suficient pentru a-l lua in considerare.
Facturi de energie si consum
Cele doua puncte principale ale unui sistem solar sunt reducerea dependentei proprietarului de energie electrica neregenerabila si reducerea facturilor la energie. In cele mai multe cazuri, un sistem de panouri solare poate reduce consumul de energie electrica de catre proprietar, reducand factura la energie.
Dar, in conditii ideale, cel mai bun sistem de panouri solare poate aduce de fapt bani proprietarului. Deoarece sistemul produce mai multa energie electrica decat foloseste locuinta, proprietarii de case pot fi capabili sa vanda puterea suplimentara companiei de utilitati pentru cativa dolari in fiecare luna. Desi este putin probabil sa compenseze complet costul facturii si al instalarii, sunt bani care intra in casa care nu erau inainte.
Casa este o investitie mare si una pe care doriti sa o intretineti si, speram, sa cresteti valoarea. Dar inainte de a incepe sa renovati bai, sa actualizati bucatariile sau sa refaceti peretii exteriori, luati in considerare acest lucru: s-a demonstrat ca casele alimentate cu energie solara castiga mai mult, se vand mai repede si atrag mai multa atentie pe piata imobiliara nationala.
Pe masura ce casele ecologice devin din ce in ce mai populare in randul cumparatorilor de toate varstele, potentiala rentabilitate a investitiei va continua sa creasca. Orele de varf pentru consumul de energie se incadreaza intre orele 11:00 si 16:00. zilnic. Companiile de utilitati, constiente de acest fapt, adopta adesea o structura de preturi bazata pe cerere si oferta, in care tarifele la energie electrica cresc in timpul orelor de varf.
Din fericire, aceasta este cea mai insorita parte a zilei, ceea ce inseamna ca reteaua solara poate capta si produce energie suficienta, daca nu in exces, pentru nevoile voastre.
Casa joaca un rol din ce in ce mai dinamic in gospodaria moderna. Poate ca este cel de-al doilea birou al tau, studioul tau de design, restaurantul tau preferat, centrul tau personal de divertisment sau epicentrul educatiei copilului tau.
Toate acestea inseamna ca intreruperile de curent pot fi foarte incomode. Solutiile de stocare a energiei solare au facut posibila evitarea perturbarilor, permitandu-va sa accesati energia stocata ori de cate ori reteaua se defecteaza.
Cand adaugati panouri solare in casa voastra, generati un efect de unda care se raspandeste prin cartierul, comunitatea voastra si nu numai. Panourile solare sunt un indiciu vizual ca esti angajat in favoarea unei vieti durabile si ca vrei sa lasi lumea intr-un loc mai bun decat ai gasit-o.
Panourile solare reamintesc, de asemenea, celor din jur ca este atat posibil, cat si accesibil, sa distrugem dependenta noastra de combustibilii fosili si sa alegeti solutii de energie curata, cu beneficii de durata pentru bugetul vostru si pentru mediu.
Stefan a zis
Nu se merită investiția…nu se poate recupera niciodată