Eroarea 404 apare atunci când pagina solicitată nu există. Şi nu doar pagina, ci poate fi vorba de orice tip de fişier.
Ca orice eroare, eroarea 404 are nişte cauze ce duc la apariţia ei. De fapt, nu apare eroarea în sine atunci când nu există adresa accesată, ci o pagină numită generic pagină 404. La fel de bine se poate seta ca eroare 404 o imagine, un fişier pdf etc.
Personal, folosesc modulul All In One WP Security pentru a monitoriza ce articole sau pagini au returnat eroare 404. La fel de bine funcţionează şi pentru imagini sau alt tip de fişiere.
De exemplu, temei Copyblogger de pe acest blog îi lipsea o imagine numită arrow-right.png. Abia după ce am văzut în pagina modulului că de sute de ori a fost returnat un răspuns 404 atunci când s-a încercat încărcarea respectivei imagini, mi-am dat seama de lipsa ei. Mi-aş fi dat seama şi mai rapid, dar nu m-am uitat. 🙂
Când ai de-a face cu erori de tip 404 pe blogul tău:
• Atunci când ştergi articole sau pagini
E simplu. Articolul nu mai există = EROARE 404. Ştiu că am testat mai demult un plugin ce permitea redirecţionarea fiecărui articol şters, în parte, trebuia doar ca articolul să rămână în „Gunoi”. Din păcate nu mai ştiu cum se numea / numeşte.
• Atunci când modifici structura legăturilor permanente
Aici mă refer la permalinks. Un exemplu concret:
Ai creat un articol nou, intitulat Cum să faci bani. Legătura (adresa) către acel articol este blogultau.ro/cum-sa-faci-bani/ . Mai ai zeci de articole scrise până acum, cu adresele după acelaşi criteriu (/%postname%/), toate indexate pe Google. Dacă schimbi structura legăturilor permanente (în /%postname%.html, să zicem), vizitatorii veniţi de pe Google sau alte motoare de căutare, vor vedea o preafrumoasă pagină 404 – ce cauţi nu există.
Pot trece zile, poate chiar săptămâni până când reindexează motoarele de căutare toate articole. Se poate rezolva prin adăugarea unui cod PHP la începutul fişierului 404.php.
• Atunci când schimbi celelalte legături permanente
› › Am vorbit aici despre ce înseamnă asta.
• Alte cauze
… cum ar fi ştergerea intenţionată sau mai puţin intenţionată a imaginilor, când muţi blogul pe alt domeniu şi mai rămân legături către domeniul vechi ş.a.m.d.
Rubrica de comentarii vă stă la dispoziţie pentru întrebări şi completări.
Daniel a zis
Atunci cand schimbi permalinks folosesti un plugin ca url-ul vechi sa fie redirectionat la cel nou.