Implicit, Google oferă 15 GB de stocare gratuită, stocare pe care o folosești pentru a primi mail-uri pe Gmail, pentru a salva copii ale pozelor în aplicația Foto sau pentru a salva fișiere în Google Drive. Toate acestea folosesc spațiul comun pe care ți-l oferă Google.
Eu cel mai mult spațiu “consum” cu pozele din Google Foto. Îmi place să am un backup al lor, la dimensiunea originală, în caz că schimb telefonul sau trebuie să-l resetez.
Da, știu, o mare parte dintre fotografii le găsesc pe Facebook sau pe Instagram, acolo unde le-am încărcat. Calitatea lor, însă, nu mai este aceeași, căci Facebook și Instagram nu stau să-și umple serverele cu pozele mele. Există și alte site-uri unde pot să-mi pun pozele, dar nu am de unde să știu că acestea vor mai exista peste câțiva ani.
Îmi place conceptul de cloud. Să-mi țin documentele și pozele de pe dispozitive într-un loc din care le pot accesa oricând și oriunde am o conexiune la internet. Tocmai de aceea mi-am făcut un abonament Google One.
Abonamentul pe care l-am ales e cel mai ieftin, la 9,99 lei lunar și îmi oferă 100 GB de stocare în loc de 15, atât cât aveam gratuit. În plus, s-au deblocat niște filtre de culoare pe care le pot folosi pentru a edita poze în aplicația Google Foto.
Spațiu de stocare pe care îl am odată cu acest abonament îl pot împărți și cu alți membri ai familiei, în caz că acestora nu le ajung cei 15 GB pe care îi au. Pot eu să îi adaug în membrii ai familiei și când unul dintre ei depășește spațiul de stocare în Google, îl poate folosi pe al meu. Această funcție nu implică costuri suplimentare.
La ce voi folosi mai mult spațiu de stocare în cloud?
În principal pentru fotografii. Apoi pentru copii de siguranță (backup-uri) ale acestui blog, backup-uri ce se realizează automat zilnic datorită modulului WordPress numit UpdraftPlus. L-am instalat, l-am conectat la Google Drive și știe el ce are de făcut.
Pe lângă fotografii și copii de siguranță ale blogului, telefonul cu Android își mai face și el niște backup-uri ce ocupă spațiu pe Google. Plus WhatsApp, care își mai salvează câte ceva pe acolo.
Și dacă tot am mai mult spațiu în cloud, mi-am făcut curaj și am folosit funcția de eliberează spațiu din Google Foto. Mai exact, această funcție șterge pozele de pe telefon pentru care s-a făcut backup. După ce eliberezi spațiu, pozele le vezi în continuare în aplicația Foto, căci acestea se încarcă de pe serverul Google.
Ție cum ți se pare Google One? Ai sau ți-ai face un astfel de abonament?
[…] a copia și stoca diverse chestii de pe telefon. Poze, filmări și altele, căci am renunțat la abonamentul Google One pe care l-am făcut în […]