Telefoanele mobile au evoluat, iar telefoanele inteligente sunt din ce în ce mai bune. Acum producătorii nu știu ce să mai aducă nou, așa că încearcă să ne convingă că avem nevoie de un telefon mobil nou, mai bun și eventual mai scump.
Când ai un telefon din gama medie, să spunem, adică nici dintre cele mai ieftine, dar nici foarte scump ți se spune că un telefon de top e pentru tine.
Când îți cumperi telefon de top, ți se bagă sub nas telefonul care se îndoaie și se dezdoaie, devine tabletă și vezi că tu ai nevoie de tabletă.
Spate de sticlă, Gorilla Glass nu știu de care și folie de plastic peste ecran? Pe bune? Atât pot producătorii? Să facă un telefon învelit în sticlă, telefon pe care oricum trebuie să-l mai învelesc eu într-o husă sau un bumper? Pentru că lunecă din mână!
Știu, arată frumos așezat pe masă, cu ecranul în jos și cu modulul acela de camere în relief. Dacă încerci să-l așezi pe masă fără să-i pui husă și cu ecranul la tine, o să se legene și riști să zgârii camerele foto.
Și mă enervează chestia asta cu modulul de camere ieșit în afară mai ales la telefoanele care nu excelează la partea foto. Adică… dacă tot face telefonul poze mediocre, bagă-i camerele alea mai înăuntru și mai taie din ele, că degeaba una e bună și două îi țin de urât, să nu se plictisească.
Finisajele sunt, în opinia mea, cele mai importante la un telefon de top. Adică astea îl fac să fie flagship. Nava amiral. Tare bine ar fi dacă producătorii de telefoane ar pune accentul pe finisaje (adică să nu facă zgomot mare butoanele de volum, să nu îi facă ditai gaura în ecran pentru o cameră pe care o folosești din an în Paști) și la telefoanele mai ieftine.
Eu am folosit un telefon de top o perioadă mai lungă de timp și de trei săptămâni folosesc un telefon mai ieftin. Am vrut să văd dacă pot reveni la un telefon ce costă de trei ori mai puțin decât un flagship și ce-mi lipsește. Vreau să vă spun și vouă câteva concluzii înainte să folosesc iarăși telefonul mai scump.
În primul rând, unele telefoane inteligente mai ieftine nu au încărcare rapidă în adevăratul sens al cuvântului. De multe ori, un flagship o să se încarce mai rapid și producătorii îmbunătățesc constant tehnologiile și pun încărcătoare din ce în ce mai potente.
În al doilea rând, pe majoritatea telefoanelor mai ieftine și ecranul (display-ul) este mai ieftin. Luminozitate mai mică, culori mai șterse. Unora le plac culorile mai naturale, deci nu știu dacă să încadrez asta la dezavantaje.
În al treilea rând, camerele foto sunt mai bune pe un flagship. În condiții normale, adică atunci când e soare afară și faci poze normale, fără zoom, pozele sunt poze. Dacă începi să mărești subiectul pe care vrei să-l fotografiezi o să vezi ce poate face postprocesarea pe un telefon de top. Cumva pe camere s-au axat în ultima vreme și astea fac diferența.
Dacă nu te interesează prea mult încărcarea rapidă sau să-ți lumineze afișajul de să-ți scoată ochii din orbite, poți cumpăra liniștit un telefon mai ieftin. Nu ai nevoie de un flagship.
Pe partea cealaltă, pe telefonul mai ieftin sunetul e stereo. Mi-ar placea să văd mai multe telefoane care să folosească ambele difuzoare atunci când ascult muzică. În rest, chestii de 2021: voLTE, voWi-Fi, NFC, poate și 5G…
Marius a zis
Oneplus Nord 2 si atat. Functii de flagship la buget.
Ciurcas Dan Gabriel a zis
Moto g 5g plus, telefonul perfect pentru mine 🙂 Motorola chiar exceleaza la acest capitol. Ieftin si bun