Primele gânduri pe care le ai atunci când îţi faci primul blog sunt despre ce vei scrie şi poate, pentru cine vei scrie. Până la urma-urmei de asta alegi calea blogărelii. La asta te gândeşti şi atunci când ai un blog şi îţi mai deschizi unul nou, dar atunci ştii că nu poţi instala WordPress-ul şi atât.
7. Engleză sau română
Dacă îţi faci un blog, gândeşte-te şi la cum ai vrea să fie interacţiunea cu cititorii tăi. Dorind ca totul să fie în engleză, n-ai mai nimic de făcut. Dacă vrei ca limba română să domine, gândeşte-te de la început dacă vrei ca legăturile să fie în limba română sau nu.
6. Stabileşte clar structura legăturilor
Stabileşte de la bun început tot ce ţine de structura legăturilor permanente. Dacă vrei să o schimbi, la început e momentul. Cea de tipul „nume articol” este, de cele mai multe ori, cea mai potrivită. Dacă vrei să schimbi numele folderului /uploads localizat în /wp-contents sau să-l muţi în altă parte, n-ai nimic de pierdut cât timp acesta este gol.
5. Categoriile şi etichetele
Şi acestea implică o scurtă discuţie; dacă să fie mai multe sau mai puţine, cât de multe, cât de puţine. Crearea mai multor categorii te poate motiva să scrii mai des din dorinţa de a avea articole diversificate, iar ăsta nu-i deloc un lucru rău pentru un blogger. Stabileşte şi dacă vrei ca etichetele să fie comune mai multor viitoare articole sau doar să aducă mai mult trafic organic şi atât.
4. Fă-ţi un plugin propriu
Acces prin FTP la fişierele tale ai, aşa că poţi creea un folder în /wp-content/plugins, nu? Crearea unui plugin în care să pui o singură dată codurile pe care le-ai putea scrie în fişierul functions.php al temei tale de fiecare dată după ce o actualizezi este o idee mai bună.
3. Comentariile
Formularul implicit de adăugare a comentariilor, Jetpack sau alt serviciu third party? Stabileşte de la-nceput şi îţi va fi mai uşor apoi.
2. Newsletter
Vrei să foloseşti Disqus ca plugin de adăugat comentarii pe blog? Noutăţile sunt trimise prin email şi ai scăpat de grija newsletterul-ului. Vrei mai mult control asupra blogului? Gândeşte-te şi la newsletter. 🙂
1. Alege un domeniu potrivit
Pentru un blog personal e potrivit un domeniu de forma prenumenume.ro. Pentru orice altceva, inspiraţia şi priceperea îşi vor lăsa amprenta şi aici. 😀
Cam acestea ar fi, în mare, punctele „cheie” ce trebuie luate în seamă atunci când îţi faci un blog. Template-ul nu l-am luat în discuţie căci se înţelege de la sine că şi acolo o notă personală e importantă.
Marius Cucu a zis
Disqus nu a prins pe la noi. E ok, dar nu pentru Romania.
Vasile Ruscior a zis
E mai ok decât formularul de la Blogger, cu REcaptcha. Mi-am făcut cont Disqus pentru a comenta pe gadget.ro. Acolo am văzut că a prins… 🙂
Daniel H. a zis
Nici mie nu imi place didqus. Nu stiu de ce 🙁
Ciprian a zis
Sau nume.tld (.ro , .eu – astea sunt folosite cam des.).
Vasile Ruscior a zis
M-am gândit şi eu la varianta asta. Ideea e că sunt persoane mai importante decât mine cu acest nume, ex: Cristi Ruscior, Ionuţ Ruscior.
cKy a zis
Cred că cel mai important este să te gândeşti dacă vei face un blog de nişă sau unul generalist. Dacă mergi pe generalist, vei avea tupeul necesar să scrii şi despre lucrurile ce te pun în lumină proastă sau doar te vei lăuda.