Salut! Înainte de a scrie despre termenii de mai sus, aş vrea să stabilesc clar diferenţa dintre bit (notat cu b) şi byte (notat cu B). „Byte” se pronunţă bait şi mai este întâlnit sub numele de octet. Eu voi folosi forma de “bait”.
1 B = 8 b, adică un bait are 8 biţi.
Când vorbim de viteza de transfer, unitatea de măsură în Sistemul Internaţional este bitul pe secundă, notat bps. În viaţa reală, viteza de transfer se măsoară în multipli ale bitului pe secundă: kbps, Mbps. Ceilalţi multipli nu i-am întâlnit până acum. 🙂
Baitul şi multipli săi (KB, MB, GB, TB etc.) sunt folosiţi pentru a exprima dimensiunea fişierelor. Din dorinţa unei legături între viteza de transfer şi dimensiunea fişierelor descărcate sau încărcate… a apărut baitul pe secundă. De cele mai multe ori veţi găsi, şi aici, multipli ai baitului (kilo, Mega). Notaţiile, în acest caz, sunt:
– kBps, KBps sau KB/s;
– MBps sau MB/s;
– şi ceilalţi multipli;
Ce trebuie ţinut minte?
– 1 Bait (byte) = 8 biţi (bits);
– Când e vorba de kilobaiţi pe secundă sau megabaiţi pe secundă, acel B este scris ca majusculă şi, de cele mai multe ori, apare slash după el, în loc de p;
– Când veţi auzi de viteze de internet de 128 de kilo, 7,2 mega sau 100 de mega, să ştiţi că e vorba de kilobiţi şi megabiţi.
– 1 KB/s (sau kBps, KBps) = 8 kbps (sau Kbps).
Lasă un răspuns