![](https://vasi.ro/wp-content/uploads/2017/12/nativity-scene-1912956_1280-975x450.jpg)
Multi cred ca sarbatorile de iarna, cu precadere Craciunul, au fost dintotdeauna, insa aceasta zi a devenit sarbatoare legala in multe dintre tari abia in secolul al XIX-lea. Pana atunci, nu existau brazi impodobiti si nici colinde, iar faima personajului retras in Laponia care poate face inconjurul lumii intr-o singura noapte pentru a imparti cadouri nici macar nu exista.
Mos Craciun este un personaj specific Craciunului in zilele noastre, insa reprezentarile sale s-au schimbat destul de mult de-a lungul vremii, astfel incat el era considerat in trecut fratele mai bogat si mai darnic al lui Mos Ajun. Exista mari diferente intre imaginea actuala a Craciunului si cea de demult. Mos Craciun, acel personaj darnic si bun sau traditiile contemporane sunt doar cateva dintre influentele livresti care au patruns in cultura populara de la est la vest si de la oras la sat.
Material realizat impreuna cu GIFTIDEA.RO – COSURI CADOU CORPORATE.
In urma cu multe vreme, crestinii au sarbatorit Anul Nou in ziua de Craciun, pe data de 25 decembrie atunci cand se apropia Solstitiul de iarna. Astfel, aceasta traditie a persistat la Roma pana in secolul al XIII-lea, in Rusia pana in vremea tarului Petru cel Mare, iar in Tarile Romane pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. Daca in celelalte tari este mult prea veche informatia legata de Craciun, iar oamenii nu isi imagineaza cum ar fi fost fara aceasta sarbatoare, in Romania amintirea acelor vremuri este relativ proaspata, cu atat mai mult ca in unele sate din Banat si Transilvania ziua de 1 ianuarie inca se mai numeste “Craciunul mic” si nu Anul Nou. In partea de sud-est a Europei, Craciunul a fost o sarbatoare solstitiala atunci cand oamenii celebrau divinitatea solara. Notiunea de “mos” indica varsta zeului adorat care trebuie sa se renasca dupa acea moarte impreuna cu timpul calendaristic. Astfel, peste sarbatoarea Craciunului s-au suprapus Saturnaliile romane, cele de la inceputul mileniului 1, I.H
Aparitia lui Mos Craciun nu este intamplatoare de vreme ce se spune ca atunci cand era cuprinsa de durerile nasterii, Maica Domnului i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Pentru ca el era sarac, a indrumat-o spre fratele sau mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Astfel, in unele colinde sau in legendele populare, Mos Ajun este un baci la turmele fratelui.
Se spune despre Mos Craciun ca era un personaj cu trasaturi ambivalente, cu puteri miraculoase, asemanatoare zeilor si eroilor din basme, insa avea si trasaturi umane. Cu totii ne-am format ideea ca Mos Craciun este batran, are barba lunga si alba, este un personaj bogat si sufletist, insa face si figura apocrifa. Astfel, Craciunul este singurul cuvant din limba romana care desemneaza Nasterea Domnului.
Lasă un răspuns