Inca din cele mai vechi timpuri, cel mai bun prieten dar si cel mai mare inamic al omului a fost si este focul.
Printre cele mai bune metode de preventie ale incendiilor se afla ignifugarea.
Ce este ignifugarea?
Ignifugarea este tratarea unui anumit material cu substante ignifuge care inhiba focul si fac materialul tratat sa aiba o rezistenta mai mare fata de acesta.
Este recomandat sa se faca, in special, ignifugarea materialelor combustibile (lemn, fibre textile, mase plastice), dar si ignifugarea constructiilor noi.
Cel mai des in cazul constructiilor noi se efectueaza lucrari de ignifugare sarpanta.
Sarpanta reprezinta scheletul pe care este construit acoperisul unei cladiri.
Trebuie retinut faptul ca acest proces nu face materialul imun in cazul unui incendiu, ci doar va intarzia aprinderea acestuia.
Una dintre cele mai cunoscute metode de ignifugare este ignifugarea lemnului. Lemnul este un material de natura organica si face parte din categoria de materiale usor inflamabile. Cu ajutorul tratamentului lemnului se poate intarzia semnificativ declansarea arderii. Jarul provenit din lemnul tratat de asemenea se va stinge mult mai repede fata de jarul provenit de la un lemn netratat.
Tratarea lemnului cu substante ignifuge are mai multe avantaje. Pentru a avea rezultate de calitate lemnul este tratat in asa fel incat capata protectie impotriva cariilor de lemn, iar in acelasi timp se elimina mucegaiul si previne aparitia acestuia.
Trebuie sa stim ca exista si anumite materiale/ constructii unde ingnifugarea nu poate fi aplicata.
Nu este recomandata ignifugarea la:
– materialele combustibile care sunt in permanenta in contact cu atmosfera umeda
– la tamplaria interioara si exterioara, pardoseli, mobilier, imprejurimi
– constructiile cu destinatie incompatibila cu substantele ignifuge (depozite de cereale, produse alimentare vrac etc.)
Cum se face ignifugarea materialelor combustibile?
Acest procedeu se poate face prin urmatoarele metode:
– Imersie
– Pulverizare
– Pensulare
Prin imersie, materialul este scufundat in substante ignifuge, operatiune recomandata de obicei pentru materialele care nu pot fi dezasamblate. Este una dintre cele mai dificile metode, dar cea care da rezultatele cele mai bune, dezavantajul fiind durata prea mare a timpului de realizare.
Pulverizarea si pensularea reprezinta metode de ignifugare la suprafata materialelor, si au avantajul major de a fi mai usor si mai rapid de efectuat. Aceste tipuri de ignifugare se poate aplica atat materialelor greu de dezasamblat, dar si materialelor neasamblate.
Cum actioneaza substantele ignifuge?
Substantele ignifuge formeaza un strat ce absoarbe gazele inflamabile din descompunerea materialelor combustibile si formeaza o bariera impotriva flacarilor.
Pentru ca efectele operatiunii de ignifugarii sa fie de durata este esential ca aceasta sa fie facuta respectand normele producatorului in legatura cu substantele ignifuge.
Pe de alta parte , ignifugarea nu este un proces care se realizeaza doar o singura data, ci trebuie intretinuta si refacuta la perioade de timp bine stabilite.
Cu alte cuvinte ignifugare nu doar ca protejeaza materialele impotriva incendiilor, dar si sanatatea noastra si a celor din jur. Acest proces complex ne protejeaza impotriva infectiilor si alergiilor, omorand si prevenind aparitia fungilor si a mucegaiului.
Razvan a zis
Cel mai important lucru ce trebuie facut atunci cand iti faci casa din lemn, dar nu doar atunci. De exemplu, daca la Colectiv acele benzi de absortie a sunetului erau ingnifugate acei oameni mai traiau.