In Romania, antreprenoriatul a devenit mai popular decat era odinioara. Tinerii au numeroase sanse de a se afirma ca oameni de afaceri, intrucat au acces la mai multe programe de finantare.
Agricultura este un domeniu cu potential. Anul acesta, Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale deruleaza programul PNDR, prin care pune la bataie fonduri de pana la 15.000 de euro pentru fermierii aflati la inceput de drum.
In Romania, fermele de animale sunt printre cele mai profitabile afaceri. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a dobandi succesul ca fermier:
- Investeste in echipamente si utilaje moderne.
Daca ai o crescatorie de bovine, vei avea nevoie de utilajele necesare pentru obtinerea, racirea si transportarea laptelui. Achizitionand acest aparat de muls vaci de la Fermierul Afacerist, poti spune ca ai pornit pe calea cea dreapta. Tot aici vei gasi si tancuri pentru racirea laptelui, utilaje pentru procesarea laptelui si mansoane. Incearca sa nu fi econom (a se citi zgarcit) atunci cand achizitionezi echipamentele pentru cresterea si ingrijirea animalelor. Primul pas catre succes consta in calitatea utilajelor pe care le folosesti, asa ca nu te uita la bani, ci opteaza pentru echipamente moderne si performante. - Vei avea nevoie de un spatiu special amenajat.
Desigur ca nu vei putea lasa animalutele sa zburde in voie pe camp, ci vei avea nevoie de un grajd amenajat in aer liber, dar si de o magazie acoperita. Daca numarul animalelor va fi prea mare, vei avea nevoie de personal pe masura, care sa le ingrijeasca si sa le supravegheze in permanenta. Ceea ce mai poti face pentru a spori siguranta animalelor este sa achizitionezi un sistem de camere pentru supravegherea exterioara pe a2t.ro, astfel incat sa le poti monitoriza activitatea in mod constant, indiferent de locul in care te afli, folosindu-te doar de un telefon mobil si de conexiune la Internet. - Angajeaza oameni experimentati. Nu oricine poate fi ingrijitor de animale. Ai nevoie de oameni cu experienta in acest domeniu, care sa iubeasca animalele si carora sa le faca placere sa stea prin preajma lor. Experienta conteaza, pentru ca tu nu vei dispune de timpul necesar pentru a-i vizita tot timpul, ca sa te asiguri ca totul e in regula. Trebuie sa fii capabil sa-ti pui increderea in angajatii tai si sa nu te indoiesti de faptul ca se descurca. Pentru a construi o relatie de incredere cu acestia, trebuie ca mai intai sa te asiguri ca le pui la dispozitie conditii favorabile de munca: salarii motivante, o locuinta igienica si confortabila, unde se pot spala si pot manca dupa o zi covarsitoare de munca, dar si amabilitatea ta. Pentru ca munca de fermier nu este tocmai curata, va trebui sa le asiguri produsele necesare cu care se pot curata la final de zi, pe care le poti achizitiona de pe https://www.sanito.ro/dezinfectanti-maini .
- Incheie colaborari cu comercianti de incredere.
Pentru ca laptele, carnea si celelalte produse organice provenite de la ferma sa aiba succes pe piata, va trebui sa iti pui increderea in comerciantii potriviti. Fara un parteneriat de viitor cu acestia, nu prea ai sanse ca cifra ta de afaceri sa creasca. Asadar, asigura-te ca vei colabora doar cu oameni care sunt sinceri cu tine si care nu intentioneaza sa te „fure la pret”. In aceeasi masura, vei avea nevoie si de un partener de afaceri, cu care sa discuti strategie si de cativa asistenti care sa te ajute cu comenzile si cu partea de management si contabilitate.
Daca vei urma indeaproape aceste sfaturi, iti vei da seama ca nu este atat de greu sa initiezi un proiect agricol de succes. Tot ce iti trebuie este vointa, determinare si multa munca!
Lasă un răspuns