
Gestionarea deseurilor este in prezent unul dintre minusurile pe care inca lle avem la nivel national. Nici la nivel global, in special in tarile extrem de slab dezvoltate, lucrurile nu stau mai bine. Insa, putem observa cu totii ca lucrurile din Romania nu sunt atat de rele, iar la capitolul economie si investitii nu putem spune ca stam foarte prost.
Usor, usor, lucrurile par sa intre pe fagasul cel bun si ne aliniem cu usurinta la standardele Uniunii Europene. Situatia nu e neagra atunci cand vine vorba de deseuri si de gestionare lor, insa nu e nici roz.
Liderii nostri deja propun pe zi ce trece tot mai multe masuri in vederea unei bune gestionari a acestora, pentru o eliminare cat mai adecvata sisau pentru gasirea unor noi moduri de revalorificare care sa reduca cantitatile de deseuri generate in prezent.
Se poate totusi si mai mult. Unii primari deja au implementat noi sisteme pentru deseuri destinate populatiei. Unull dintre acestea sunt acele eurocontainere care au unnsistem automatizat de colectare. Practic, utilizatori casnici nu vor mai arunca deseurile la intamplare, lasand zeci de tone de deseuri sa atarne pe la containere sau sa se inlantuie langa containerele supra pline. Astfel, fiecare cetatean va primi o cartela de acces prin intermediul careia va putea porni si utiliza containerul respectiv. Cuva metalica din care sunt realizate aceste tipuri de containere preia deseul si il adauga in elementul de stocare. Ulterior, acest sistem are capacitatea de a notifica utilizatorii atunci cand containerul e plin. Insa este suficient? Nu prea, daca ne raportam la cantitatile foarte mari de deseori ce ar putea ramane anost prin jurul acestora. Dar sa vedem ce lucruri lipsesc dintr-o gestionare eficace si cum am putea rezolva situatia.
Ce lucruri lipsesc dintr-o gestionare corespunzatoare a deseurilor si cum am putea sa intervenim
1. Constientizarea populatiei
Este foarte important ca populatia sa inteleaga ca deseurile aruncate la intamplare sau suprapuse pe langa containerele speciale de gunoi pot fi un pericol. Acest pericol ne vizeaza in md direct pe noi, deoarece aceste deseuri nu au doar un impact vizual, ci in acelasi timp se degradeaza in mediul inconjurator provocand mirosuri neplacute si in acelasi timp poluand atmosfera, ceea ce duce la formarea unui mediu bacterian, la imbolnavirea mediului si a animalelor, la transmiterea unor virusuri si boli care ataca in cele din urma oamenii. Cei mai afectati sunt in speta batranii si copiii, a caror iminitate este foarte scazuta.
2. Organizarea firmelor de salubrizare
Este foarte important ca firmele de salubrizare sa fie mai bine organizatee in vederea prevenirii acumularilor excesive de deseuri. In speta, este foarte important sa fie schimbata frecventa de colectare sau capacitatea containerelor unde se remarca frecvent ca acestea depasesc cantitatile posibile de deseuri colectoare. Totodata, se poate opta pentru suplimentarea containerelor.
3. Containere specializate
Este foarte important sa fie utilizate containere certificate cu destinatie pentru fiecare tip de deseuri in parte. In speta e necesara utilizarea unor cuve care sa reziste la factorii de mediu si la unele situatii de risc. Se poate apela la acest producator eurocontainere si rako care comercializeaza containere certificate, extrem de rezistente.
Este de asemenea important ca aceste containeresa fie prevazute si cu un capac care sa nu permita animalelor aflate libere sa umble prin gunoaie, evitand astfel ca acestea sa contacteze diferite bacterii. Totodata, prezenta unor capace sau a unui sistem care sa mentine la un loc deseurile poate ajuta la prevenirea emanarii mirosurilor neplacute si la degajarea gazelor toxice si poluante.
4. Reformarea sistemului de colectare
Cea mai mare eroare prezenta la momentul actual in materie de gestionare a deseurilor este ca legislatia prevede prezenta unor containere de colectare selectiva, insa colectarea deseurilor nu se realizeaza intru tocmai. Practic, desi oameenii constientizeaza importanta colectarii selective sau isi doresc sa faca acest pas de viitor, deseurile ajung toate la un loc. Astfel, ca de exemplu, cartonul si hartia, precum si plasticul, materii ce ar putea fi extrem de bine reciclate si introduse in procese pentru un cost mai redus, ajung sa fie contaminate cu materii organice diverse, ceea ce nu mai permite aceasta revalorificare. Este un aspect ce trebuie urgent schimbat pentru a asigura eficienta unui sistem eficient de gestionare a deseurilor.
5. “Bancomate” de deseuri
Tarile dezvoltate si-au pus increderea in asa numitele “banci” de deseuri. Practic aceste banci sunt de fapt niste dispozitive special amenajate, de tipul unor tonete, care colecteaza selectiv diferite deseuri precum plastic, hartie si carton sau metal.
Sistemul de functionare este unul simplu si extrem de benefic chiar si pentru populatie, nu doar din punct de vedere al sanatatii mediului pe care o asigura.
Conceptul e unic si atractiv din prisma faptului ca aparatul ii rasplateste pe toti cei care aleg sa faca aceasta initiativa. In speta, exista un cost unic pe care tonomatul de deseuri il ofera oamenilor pentru fiecare deseu adaugat in cuva.
Lasă un răspuns