Istoricul sticlei și cum a început reciclarea ei
La început au fost focul, nisipul, și oamenii antici mai ingenioși decât am crede. Așa ia naștere sticla, fabricată oficial pentru prima dată în Egiptul anului 1400 î.e.n. Astăzi, sticla nu se mai fabrică întocmai din foc și nisip, însă materialele utilizate sunt tot naturale: piatră de var, carbonat de sodiu și nisip de cuarț, omogenizate într-un proces care ne-a salvat viața. Ce am fi astăzi fără sticlă? Ce ferestre am avea și unde ar fi ajuns tehnologiile moderne, precum fibra optică? Fără sticlă, nicăieri.
Reciclarea sticlei nu e un proces al erei moderne; romanii au fost cei care și-au dat seama că pot sparge și refolosi sticla la nesfârșit, fără ca ea să sufere deteriorări. Astăzi, procesul de reciclare sticla e mult simplificat: sticlele sunt spălate, sortate, sparte și măcinate, iar amestecul măcinat e topit, transformat mai apoi în granule.
Un milion de ani în poluare sau de ce să reciclăm sticla
În lipsa unei culturi de reciclare bine înrădăcinată în valorile noastre, riscăm să pierdem în lupta cu Planeta. Sticla se decompune nu în 15, nu în 50, ci într-un milion de ani, mai greu chiar ca plasticul. Dincolo de un material indispensabil nostru, sticla e un factor poluant, iar lipsa reciclării ei provoacă efecte devastatoare. În România, 200.000 tone de sticlă sunt vândute în fiecare an, cantitate din care un procent prea mic ajunge să fie reciclat.
Reciclarea sticlei egalează energia unui bec de 110W timp de patru ore, iar aerul este considerabil îmbunătățit: pentru fiecare 10% din sticla reciclată, poluarea oxigenului e redusă cu 20%. Poate par procente mici, dar la nivel global, sunt colosale – iar reducerea consumului, reutilizarea și reciclarea sticlei sunt unelte prin care putem contribui la o schimbare reală a aerului pe care îl respirăm.
De ce nu reciclăm și ce putem face pentru asta
În România, doar 11% dintre deșeuri sunt reciclate, cu mult sub media europeană de 47%. De ce nu reciclăm? Pentru că nu avem ancorată în noi cultura reciclării și nu gândim la scară macro, dar și din cauza procesului dificil de reciclare din țară, înecat în birocrație și pași complicați. Cu toate acestea, apar soluții inovative, menite să faciliteze felul în care românii reciclează și să îi impulsioneze să o facă, cum e cazul platformei EcoTree.
EcoTree este un serviciu de tip cloud, o platformă deschisă, în care orice persoană fizică sau companie, fie generator de deșeuri sau colector/valorificator să poată administra ușor și eficient acțiunile de reciclare.
Platforme de “waste management” sau software în general, care și-au propus să digitalizeze reciclarea mai există, însă Ecotree, de exemplu, reprezintă un ecosistem digital comun, deschis, unde își pot da întâlnire atât cei care “predau”, cât și cei care “colectează”. Abordarea este similară cu a companiilor de taxi, rezervări hoteliere, food delivery, sperăm ca și succesul lor să ne urmeze (Uber, AirBNB, FoodPanda, etc.
Simplu spus, direcția din industria reciclării este ca toate soluțiile de reciclare să ne ajute sa ne fie extrem de ușor să avem grijă de mediul înconjurător.
Ce trebuie să știi dacă de acum vrei să reciclezi sticla
Înainte de reciclarea sticlei, colectarea ei selectivă e primul pas (sticla trebuie aruncată containerului verde); sticla nu trebuie să fie spartă și trebuie să fie curată, spălată de orice reziduu, iar printre sticlele numai bune de trimis la reciclat sunt borcanele, sticlele de sticlă și recipientele din sticlă de la cosmetice. Unde ajunge sticla reciclată? În majoritatea industriilor. Construcția drumurilor, fabricarea produselor din beton, cărămida, izolațiile, produsele sanitare sunt doar câteva dintre industriile care nu ar funcționa fără sticlă.
Sticla e un material cu adevărat puternic și remarcabil – nu doar că stă la baza atâtor domenii, dar ne garantează confort și siguranță în fiecare zi. Fără sticlă, nu am avea ferestre. Și nici fibră optică, de care suntem atât de dependenți mai ales acum, când întreaga noastră existență se desfășoară online. Iar pentru un Mâine curat, Astăzi avem nevoie să conștientizăm importanța reciclării sticlei, mai ales când nu mai există compromisuri, datorită platformelor inovative, precum EcoTree: fără birocrație, printr-un proces digitalizat și costuri mici, reciclarea capătă, în sfârșit, direcție și sens.
Lasă un răspuns