Rămânem deocamdată în pădure și vorbim despre casele din lemn. M-am uitat până acum pe www.ecocase.com.ro, pe proiectele realizate de ei și îmi place ideea. Aici, în Orașul Siret, casele din lemn sunt mai puțin prezente. Oamenii preferă cărămida. Însă de la trupa Taxi știm ce preferă Dumnezeu, nu? 🙂
Situația stă așa aici, aproape de graniță. Cum ieși din Rădăuți și intri în munți, poți observa că lemnul este din ce în ce mai întâlnit ca material de construcție. În Sucevița, cele mai multe case sunt din lemn. Cherestea rullz! După cum știți de la geografia din clasele primare, la munte e mai frig. Dacă locuiți la munte, nu ați avut nevoie de geografie pentru a sesiza acest aspect.
Astăzi vremea e urâtă afară. Ceață densă, că de abia se văd mașinile. De departe, par niște monștri ce se apropie prin ceață. Se văd farurile și atât. Cum se apropie, realizez că e despre automobile tot filmul SF din capul meu. Însă nu e chiar frig. Puțin foc și temperatura ajunge la 25 de grade. Dacă ar funcționa și afară treaba asta, zău că aș transforma iarna în vară. Din păcate nu se poate. 🙂
Într-o casă de lemn, căldura nu e o problemă… mai ales pe așa vreme. Am stabilit mai sus că în zonele de munte sunt construite mai multe case din lemn. Chiar dacă e mai frig, nu am auzit pe nimeni să se plângă de iarnă și ger. Poate doar cei izolați între munți să aibă probleme, însă sunt cazuri izolate. Foarte izolate. Atunci când ninge foarte mult, oamenii din munți sunt izolați și la propriu, și la figurat.
Casele de lemn iau foc mai ușor? Despre ignifugarea lemnului v-am vorbit imediat după tragedia din Colectiv. Așadar, răspunsul este nu.
E mai frig într-o casă din lemn? Puneți mâna pe o bucată de scândură sau grindă, apoi puneți mâna pe un perete din cărămidă sau BCA. Care e mai rece? Plus că de polistiren a auzit toată lumea și știm de ce „este în stare” acest material. Așadar, răspunsul este, iarăși, nu.
Să vă mai spun? Nu vă mai spun.
Lasă un răspuns