Trăim în epoca consumerismului. Consumăm mult, irosim la fel de mult.
În fiecare an, în perioada sărbătorilor, vedem reportaje la TV cu mâncarea care este aruncată la gunoi. Pentru că e multă, pentru că putem cumpăra mult, pentru că este perfect legal să arunci mâncarea la buncăr.
Din păcate, nu e singurul exemplu de risipă. Deși becurile economice nu sunt un moft, mulți se încăpățânează să folosească becuri clasice, de 100 de wați. Poate că mai au astfel de becuri de pe vremea în care se găseau în magazine, poate ei știu că un bec trebuie să coste cel mult doi lei. Nu știu, la fel cum nu știu de ce rămân becurile aprinse atunci când ieși dintr-o cameră. E atât de greu să apeși pe întrerupător atunci când ieși din cameră? De ce ai lăsa becul să lumineze?
Tot despre lăsat este și dilema de astăzi. Scenariul este cam așa: intri în supermarket, iei un coș în care să pui cumpărăturile, iar după ce ai luat tot ce-ți trebuie, ajungi la casă. Pui produsele pe bandă, iar coșul… îl abandonezi. De ce nu îl duci înapoi de unde l-ai luat?
Fac cumpărături aproape zilnic, după ce ies de la serviciu. Coșuri de cumpărături lăsate aiurea văd tot timpul, sistemul cu moneda de 50 de bani nefiind implementată pentru coșărcuțele pentru produse alimentare. Sistemul funcționează în cazul cărucioarelor pentru cumpărături și sunt sigur că ar funcționa, în mare măsură, chiar și în cazul coșurilor de cumpărături.
Până atunci însă… să învățăm să fim mai responsabili. Am face un bine tuturor.
Lasă un răspuns