Astăzi, la aproape o lună de la publicarea acestui articol, ţin să revin cu câteva completări pentru cei vor să ofere o viteză de navigare pe blog cât mai bună şi să obţină de la unealta celor de la Google un scor mare.
Autoptimize
V-am recomandat modulul Autoptimize pentru a scăpa de spaţiile libere din fişiere (CSS, HTML etc.). În opţiunile acestui plugin există şi Inline all CSS?
Descrierea este următoarea:
Inlining all CSS can improve performance for sites with a low pageviews/visitor-rate, but may slow down performance otherwise.
Bifând această opţiune, CSS-ul (aspect, culori) va fi introdus direct în partea de sus a paginilor, ca şi cum acolo ar fi fost scris de la început.
Dacă folosiţi şi un plugin ce afişează pagini statice vizitatorilor (ex: WP Super Cache), vă recomand să verificaţi ca vizitator, după activarea acestei opţiuni, dacă totul este afişat cum trebuie. Pentru aceasta, puteţi şterge fişierele din cache şi accesa blogul de pe un alt browser. 😉
Optimizarea imaginilor
Acum că am rezolvat şi cu CSS-ul din partea de sus a paginilor, ne-a mai rămas optimizarea imaginilor, şi anume:
• GRavatarele
Problemele acestora, conform PageSpeed Insights, sunt lipsa optimizării şi faptul că nu sunt salvate în memoria cache a browserului (navigatorului dă ‘net). 🙂
FV Gravatar Cache salvează micile imagini direct pe serverul pe care se află blogul, astfel încât scăpaţi de ambele probleme de mai sus. Am amintit de acest plugin şi aici.
• Optimizarea imaginilor folosite (ataşate) în articole
Prin optimizare se înţelege aducerea imaginilor la o dimensiune (în kB) cât mai mică, fără afectarea semnificativă a calităţii acestora — asta pentru că am scris de multe ori acest cuvânt, dar nu am explicat ce înseamnă. Poate de prea multe ori.
Puteţi optimiza imaginile din articole folosind WP Smush. Toate imaginile de maxim 1MB din Galeria Media (sau „Fişiere”, cum se mai numeşte) sunt optimizate şi înlocuite cu cele noi.
Dacă aveţi multe imagini încărcate deja, iar blogul este găzduit pe un server cu resurse puţine (ca în cazul găzduirii gratuite), nu vă recomand să le optimizaţi pe toate o dată. Câte 50 o dată e ok. Să nu vă dea blogul „peste cap”, ,zic.
Ca de obicei, orice nelămurire poate fi scrisă în rubrica de comentarii. Voi încerca să dau răspunsuri complete, nu reduse ca pe Fabrica de Discounturi.
Daniel a zis
Ce bine ca blogger n-are nimic din astea… sau oare nu? 🙁
Vasile Ruscior a zis
Pentru Blogger nu ştiu. Şi acolo pot fi aduse îmbunătăţiri…
Claudiu Burlacu a zis
Văd că tu ai 100/100, ai mai folosit ceva în plus? Că eu am făcut toate modificările, din ambele articole, şi mai mult de 85/100 nu creşte.
Vasile Ruscior a zis
Ar mai trebui să editezi direct din temă ce-ţi mai cere acolo.
Dobre Petronel a zis
Sa mai promovăm articolul ăsta că se apropie 21 aprilie și ne arde nenea google.