Sablarea abrazivă este un proces în care un mediu este utilizat pentru netezirea sau lustruirea unei suprafețe aspre. Într-o lume plină de utilaje și piese metalice, rugina și coroziunea sunt o problemă obișnuită. Din fericire, sablarea abrazivă este o soluție rapidă și eficientă pentru ca aceste piese metalice să funcționeze și să arate cât mai bine. Acest proces poate fi folosit și pentru pregătirea suprafețelor care necesită revopsire. Pe măsură ce tendințele din industria fabricării metalelor au continuat să se îmbunătățească, au început să fie utilizate alte tipuri de materiale pentru sablare.
După cum sugerează și numele său, sablarea abrazivă este un proces prin care sunt folosite materiale pentru sablare în scopul de a netezi sau a elimina impuritățile unei suprafeţe. Presiunea utilizată determină de obicei cât de rapid va fi procesul și calitatea rezultatelor.
Ca şi materiale pentru sablare putem aminti: perle din sticlă, grit din sticlă, corindon normal (electrocorindon maro), corindon inoxidabil (electrocorindon alb), corindon FeSi (electrocorindon brun), carbura de siliciu, perle ceramice, nisip de granat (gârneţ), bicarbonat de sodiu (soda), granule vegetale şi nu numai.
Carbura de siliciu
Sablarea cu siliciu este o metodă frecvent utilizată pentru îndepărtarea impurităților de pe suprafețe. Acest lucru se datorează faptului că particulele de nisip au aproape aceeași dimensiune și marginile particulelor sunt ascuțite, ceea ce face ca acest tip de granulație să fie eficient în sablarea abrazivă.
Siliciul este un material de sablare neferos cu formă colţuroasă, cu agresivitatea şi duritatea cea mai mare. Este utilizat printre altele la şlefuire dură, la sablarea pieselor din oţel durificat sau din ceramică. Utilizat în sisteme de sablare cu aer comprimat prin injecţie sau presiune.
Grit din sticlă
Când vă gândiţi la materiale pentru sablare, gritul din sticlă este o alegere populară. Este neferos, reutilizabil destinat sablării tuturor pieselor metalice sau nemetalice. Este o abordare versatilă a sablării abrazive, care oferă un finisaj satinat atractiv și funcționează pentru o varietate de scopuri.
Sablarea cu grit din sticlă are multe avantaje față de alte tipuri de sablare abrazivă. În afară de finisajul atractiv, acesta prezintă și alte avantaje, inclusiv:
- Prietenos cu mediul;
- Reciclabil;
- Bun pentru piesele delicate, cu pereți subțiri;
- Inert din punct de vedere chimic;
- Preţ mai redus;
- Poate fi utilizat în exterior sau în sisteme cu pierderi mai mari.
Aplicații
Folosit ca materiale pentru sablare, gritul din sticlă vă poate ajuta să obțineți o finisare uniformă a suprafeței fără a modifica dimensiunile unei piese. Unele dintre utilizările pentru sablarea cu grit din sticlă include:
- Debavurare;
- Îndepărtarea ruginii, a vopselei ;
- Eliminarea depozitelor de calciu;
- Materiale de lustruit precum fonta, oțel inoxidabil și aluminiu;
- Pregătirea suprafețelor metalice pentru vopsire și acoperire cu pulbere;
- Sablare;
- Shot peening;
- Şlefuire;
- Compactare.
Bicarbonat de sodiu (soda)
Sablarea cu soda se referă la utilizarea bicarbonatului de sodiu în procesul de sablare. Bicarbonatul de sodiu este folosit ca un abraziv pentru a îndepărta rugina de pe metale fără a provoca deteriorarea metalului de pe suprafața rugoasă. Acesta este un material 100% ecologic, nu este toxic şi este solubil în apă. Este utilizat în sisteme de sablare cu aer comprimat prin injecţie sau presiune şi în instalaţii speciale.
Folosiți materiale pentru sablare pentru următorul dvs. proiect. Acestea vor fi potrivite pentru toate sectoarele industriale, deoarece aveţi nevoi unice, iar mediile de sablare pe care le folosiți pot face o mare diferență.
Lasă un răspuns