Am citit în ultima vreme diverse recenzii lăsate telefoanelor Huawei și unele dintre ele “taxau” telefoanele exact pentru lipsa serviciilor Google sau GMS, prescurtare pentru Google Mobile Services. Ba unii chiar au returnat telefoanele din cauza aceasta. Ce înseamnă lipsa serviciilor Google? Înseamnă că telefonul nu vine cu “suita” Google preinstalată, deci lipsesc Magazinul Play, aplicația YouTube, Google Maps, Gmail, Chrome, Photo, Pay și alte aplicații Google, dar acestea ar fi cele mai folosite.
Ce înseamnă asta și cât de mult afectează utilizarea de zi cu zi? Există alternative cu adevărat funcționale? Am folosit câteva zile un telefon Huawei Nova 9 și o să încerc să răspund acestor întrebări.
Înainte, însă, de a vorbi despre aplicațiile Google, o să vorbesc despre Facebook. Nici Facebook nu vine preinstalat pe telefoanele Huawei și trebuie instalat din afara Magazinului Play. Funcționează perfect, cu o singură mențiune: lipsește modul întunecat. Pentru modul întunecat, sau Dark Mode, am instalat Facebook Lite în locul aplicației Facebook, dar aș fi preferat să am modul întunecat și în aplicația Facebook.
Ce alternative înlocuiesc serviciile Google pe un telefon Huawei? Multe aplicații similare create de Huawei pentru a le înlocui pe cele Google au “Petal” în denumirea lor.
Pentru Gmail avem aplicația de mail care vine preinstalată. Pentru YouTube există YouTube Vanced și nu numai. Google Maps este înlocuit de Petal Maps, Google Pay este înlocuit de aplicația Curve, aplicație ce are integrată și funcția Curve Pay, Chrome este înlocuit de browserul preinstalat și așa mai departe.
Ce faci dacă vrei, totuși, să te conectezi la Chromecast sau ai nevoie de aplicații pe care nu le găsești în AppGallery și nu funcționează fără serviciile Google Play? Pentru asta trebuie să instalezi din AppGallery aplicația Gspace. Aplicația Gspace o să-ți readucă “printr-un artificiu” aplicația Google Play. După ce instalezi Gspace, intri în aplicație. Dai pe iconița unei aplicații pe care nu o ai instalată și te duce în Magazinul Play. Acolo trebuie să te conectezi întâi la contul tău Google, apoi poți să instalezi aplicația pe care tocmai ai selectat-o sau poți să folosești lupa de sus pentru a căuta orice altă aplicație din Google Play și a instala-o. După ce ai instalat o aplicație din Google Play, o să o găsești în Gspace.
Ca un exemplu concret, eu am instalat Google Chrome. După instalare, în Gspace a apărut Chrome. Am ținut apăsat pe iconița aplicației Chrome, apoi am ales “Adăugare pe ecranul principal”.
Așadar, depinde mult cât de dependent ești de serviciile Google și pe cât de multe dintre ele le folosești.
Marius a zis
Sau, daca tot se vand din ce in ce mai putin telefoanele Huawei, sa mergi pe Honor. 🙂 Aceeasi Marie, cu alta denumire.
Ciurcas Dan Gabriel a zis
Hehe 🙂 gspace asta nu e un fel de virtual?
Vasile Ruscior a zis
Un fel de emulator, da.
Perfu a zis
Eu pe un Huawei P 40 Lite nici nu simt lipsa GMS . Am tot ce am nevoie , imi merg aplicatiile de care am nevoie , imi merge telefonul super ok , nu am de ce sa ma plang
Stefan a zis
Fără serviciile Google nu prea poți face multe.
Perfu a zis
Eu pot sa fac multe fara GMS . O singura aplicatie nu o pot utiliza la capacitate maxima , in rest imi merg brici celelalte aplicatii pe care le utilizam si in trecut
Wlog.Ro a zis
Alternative google play:
– apkpure.com (site si aplicatie),
– aptoide.com (site si aplicatie),
– apkmirror.com (site).
Alternativa youtube:
– youtubevanced.com (alternativa vancedapp.com care a fost inchis de google). Obligatoriu instalarea si pluginului Micro G, altfel nu va functiona.
Alterntiva e-mail:
– Outlook Microsoft (recomandat),
– myMail (recomandat/contine reclame).
Alternativa pdf/word/excel/etc:
– Wps Office (Premium: apkmody.io/modyolo.com),
– Microsoft Office (Premium: happymod.com).
Alternativa File Manager:
– X-Plore File Manager (Premium: modyolo.com/moddroid.co).
Enjoy 😉