Citesc informaţii despre telefoane, tablete şi gadgeturi încă de acum trei ani. Multe recomandări la preţuri bune, însă livrate direct din China. Site-urile pe care sunt comercializate aceste dispozitive sunt în limba engleză, aşadar nu există bariere lingvistice majore.
Ieri şi astăzi am căutat cât mai multe informaţii despre cum se pot comanda produse din magazine online chinezeşti. Am reţinut câte ceva şi o să încerc să le pun pe toate la grămadă, poate îmi vor fi utile la bătrâneţe, când uit repede. 🙂
Cont de PayPal verificat
Deşi poţi face plata direct cu cardul, eu recomand utilizarea unui cont de PayPal verificat. Îţi poţi recupera mai uşor banii în cazul în care nu mai primeşti coletul.
Contul tău de pe paypal.com poate fi adus la stadiul de „verificat” dacă îi ataşezi un card bancar Visa şi MasterCard. Pentru a putea fi folosit la efectuarea de plăţi online, cardul trebuie să aibă inscripţionat pe spate un cod din trei cifre (CVV).
Mai există o setare în contul PayPal pe care îţi recomand să o faci deoarece conversia valutară efectuată de PayPal nu este una chiar avantajoasă.
Concret, intră în Profile, iar în dreptul textului My preapproved payments găseşti un link Update. Click pe el şi pe pagina nou apărută caută opţiunea Set Available Funding Sources. O găseşti undeva în partea dreaptă-sus a tabelului. Dă click pe ea şi îţi va apărea tipul de card şi numărul acestuia, urmat de Conversion Options. Intră acolo şi bifează a doua opţiune, adică Bill me in the currency listed on the seller’s invoice., după care un ultim click pe Submit este necesar.
Despre cum plăteşti şi îţi sunt livrare produsele din China
Pe site-urile din afara ţării nu poţi face comenzi de tip ramburs, ci trebuie să plăteşti înainte. Atenţie, însă, la modalitatea de livrare.
• DHL
Dacă alegi DHL, un serviciu rapid de livrare, vei plăti încă vreo 30 – 35 de dolari în plus. Mai mult, când va ajunge coletul la tine, vei fi fericit să afli că trebuie să mai plăteşti 55 de lei, o taxă „născută” în România + alte taxe de care voi scrie puţin mai jos. Timpul de livrare prin DHL este de 7 -10 zile lucrătoare.
• Poştă (livrare standard)
Această modalitate de livrare este, de cele mai multe ori, gratuită. Coletul va ajunge în aproximativ 30 de zile la oficiul poştal care e cel mai apropiat de tine şi are un nene, numit vameş, nene ce se ocupă de coletele venite din străinătate. Cel mai probabil va fi necesar ca acolo să mergi cu factura prin care să dovedeşti suma plătită pe ceea ce e în colet. Să ai şi bani la tine, dar şi cartea de identitate. De ce bani? Pentru că TVA şi alte taxe.
Timpul de livrare din China – prin poştă – poate varia de la 2 până la 8 săptămâni… după noroc. PayPal îţi oferă posibilitatea recuperării banilor în primele 45 de zile de la efectuarea plăţii, tocmai de aceea este o metodă de plată viabilă.
Alte taxe
Dacă ai comandat online din China, ai ales livrarea gratuită şi în sfârşit ai fost înştiinţat că ţi-a ajuns coletul, află de pe acum că pentru produsele ce valorează mai mult de 10 EURO vei plăti TVA de 24%. Plăteşti TVA chiar şi în cazul altor servicii de livrare, ca DHL. A ajuns colet dintr-o ţară non-UE, colet cu valoare mai mare de 10 EURO, dar mai mică de 150 de EURO? Plăteşti TVA. Valoarea e mai mare de 150 de EURO? Plăteşti TVA + taxe vamale. Simplu!
Teoretic, nu se plăteşte TVA pentru produsele cu o valoare/colet mai mică de 10 EURO şi atunci când produsul primit are o valoare declarată mai mică de 45 de EURO şi este marcat ca gift (cadou).
Voi reveni cu completări dacă va fi cazul.
Robi a zis
tare-s curios daca s-ar merita sa comand telefoane si tablete din china, ieftine insa din cate am vazut cu specificatii bune si sa le vand aici… ce-i drept nici nu prea m-am interesat.
Marius a zis
Am scris si eu cateva articole aici legate de comenzile din China.
Un ultim update, de la ultima comanda este cel al Postei Romane. Daca inanite se ridicau produsele de la posta la care erai arondat, acum exista un centru care face numai asta. Cel putin, asta este la mine in Ploiesti.
Acest centru are program 2 zile pe saptamana si, de obicei, te notifica de pe o zi pe alta. Daca ajungi saptamana urmatoare sau daca este coada(la noi e 99% din timp) platesti si taxa de magazinare.
Greu cu garantiile daca alegeti sa luati produse de valoare din China. Eu prefer sa iau mizilicuri sau produse care nu necesita garantie. Oricum, nu veti gasi produse de calitate acolo.
Cristian Georgescu a zis
Mulțumim de informații!
Până acum nu am comandat prea multe lucruri din afara țării dar, puținele pe care le-am luat, au fost de pe eBay și plătite cu contul de Paypal verificat. Ce nu-mi place e că ajung mult prea greu. Transportul gratuit își spune cuvântul.
razvan a zis
ai uitat sa spui ca poti sa rogi chinezul sa scrie pe factura un pret mai mic, pentru a plati mai putine taxe. am comandat o tableta pentru un prieten de 200 de dolari si i-am zis chinezului sa scrie pe factura 30 de dolari.
a dat cu markerul pe brand cat sa para noname, a scris cat i-am cerut pe factura si aia a fost 🙂
Andreea a zis
Chinez de treaba!
Roxana a zis
De conversie cred ca nu scapi indiferent. Sa zicem ca pretul pe ebay este in dolari si nu ai fonduri in paypal, ci ti se trag banii din contul de card, se va face conversia din lei in euro si apoi din euro in dolari. Cel putin asa apare in contul meu de ING inclusiv cand prelungesc un domeniu la godaddy, pe extrasul de cont imi apare conversia de la lei in euro.
Legat de taxe cred ca singura sansa de a scapa de ele este sa te intelegei cu chinezu sa puna ca ghift sau sa treaca valoare mica desi in unele orase te pun sa vii cu extrasul de la paypal cand ridici de la posta.
Xulica a zis
Cica DHL e serviciu rapid! Ha, ha, ha. Ce gluma buna!
DHL sunt niste nesimtiti care incearca sa stoarca bani de la beneficiari.
Timpul de livrare este intotdeauna mai mare de 10 zile lucratoare.
Daca folositi serviciul EMS prin Poasta Romana, sau China Post la ei, un colet ajunge in 2-3 saptamani la dvs in mana si nici nu trebuie sa platiti spaga DHL.
DHL = Drop it, Hide it, Lose it.