Floare extrem de apreciata in Romania, orhideea este oferita cadou, indiferent de ocazie, pentru ca aduce bucurie si un zambet de multumire pe chipul oricui. Evident ca mi s-a intamplat acelasi lucru atunci cand am primit in dar o orhidee alba. Din acel moment, cucerita de frumusetea ei, am inceput sa fac o adevarata pasiune, cumparand in fiecare luna, la salariu, cate o astfel de floare.
Orhideele sunt insa foarte pretentioase, toata lumea stie asta, cel putin oamenii care sunt pasionati de flori. Eu insa am invatat pe pielea mea aceste lucruri, apoi am inceput sa cercetez cu atentie si sa inteleg ca orhideea nu se creste oricum, ca are nevoie de ingrijire speciala, de pamant de flori, dar nu de orice fel, ci de substrat pe baza de scoarta de pin, care previne deteriorarea radacinilor. Iar grija pentru aceasta floare nu se opreste deloc aici.
De altfel, pamantul potrivit este foarte important in dezvoltarea tuturor florilor, legumelor, zarzavaturilor, gazonului, pomilor fructiferi etc. Fara acest element si al nutrientilor sai vegetatia nu ar reusi sa ajunga la maxima sa dezvoltare.
Iata cum am luptat sa salvez orhideea cu probleme:
- Am scos-o din ghiveciul vechi si am curatat radacinile de compost;
- Am taiat cu ajutorul unei lame acele radacini putrezite;
- A urmat curatarea cu atentie a ghiveciului in care a stat, precum si a farfurioarei de sub el;
- Pamantul special pentru aceasta floare l-am pus intr-o sita si am lasat apa sa curga, apoi am scurs excesul;
- In ghiveciul curat am asezat trei centimetri de pamant umed, apoi planta si am completat cu restul de pamant;
- Udatul in exces ii dauneaza si am inteles ca ideal va fi sa o ud doar atunci cand primii 3-6 cm de sol sunt uscati;
- Am indepartat masca care proteja ghiveciul, o greseala colosala mi s-a spus, radacinile avand nevoie de lumina tot timpul.
Asadar, pamantul este foarte important si nu trebuie sa fie unul obisnuit, udatul in exces dauneaza si lumina soarelui ramane importanta atat timp cat nu cade direct pe orhidee.
O alta problema cu care m-am confruntat a fost gazonul plantat cu un an in urma in gradina casei si care incepuse sa se usuce in ciuda faptului ca a fost udat tot timpul. Din pacate, nu am stiut ca si gazonul are nevoie de pamant plin de nutrienti, care sa-i asigure dezvoltarea, asa ca l-am semanat direct pe terenul din curte. Problema a fost rezolvata folosind ingrasamant gazon, ideal pentru suplinirea carentelor existente in solul gradinii mele.
Iata avantajele folosirii ingrasamantului pentru gazon:
- Iarba nu se va arde in perioadele de canicula sau seceta;
- Gazonul creste uniform;
- In componenta ingrasamantului exista substante nutritive stabilite in functie de necesitatile acestuia;
- Radacinile se dezvolta mai bine si nu mor atunci cand iarba este calcata.
In concluzie, desi pare foarte simplu sa ingrijesti plantele din jur, exista anumite reguli pe care trebuie sa le cunosti si sa le respecti cu strictete daca iti doresti ca totul sa fie sanatos.
Lasă un răspuns