Cariile, gingivitele, abcesele și corectarea poziției dinților sunt cele mai frecvente probleme stomatologice întâlnite în cazul copiilor. Niciuna dintr acestea nu suportă amânare.
În contextul în care 70% dintre copiii români cu vârsta până în 19 ani au carii, potrivit Colegiul Medicilor Dentiști din România, medicii stomatologi recomandă consultul preventiv o dată la 6 luni.
Dar cum alegem o clinică clinică stomatologică pentru copii sector 5 și 6 în contextul COVID-19? Răspunsul ni-l oferă dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog, fondatoarea Clinicii Cris Smile din București.
„Cu cât suntem obișnuiți să mergem la medic de la vârste fragede, cu atât acomodarea copilului cu ambientul și cu personalul cabinetelor stomatologice este mai ușoară. Doar prin controale regulate putem preveni durerile, infecțiile, fracturile dentare și complicațiile asociate.
Pentru sănătatea orală a copiilor noștri, este important că aceste consultații preventive să aibă loc începând cu vârstă de 1 an și să fie repetate la fiecare 6 luni. Inclusiv în contextul COVID-19, atât controalele de rutină, cât și tratamentele stomatologice nu trebuie ignorate.
Pentru a se asigura că vizită la medicul stomatolog se desfășoară în condiții de maximă siguranță, este indicat că părinții să aleagă o clinică stomatologică pentru copii care să:
- permită controlul traficului în clinică.
- să aibă filtre și zone de triaj.
- să aibă protocoale de dezinfecție”,
explică medicul Cristina Munteanu.
În orice clinică stomatologică pentru copii sector 5 și 6, triajul este realizat, inițial, telefonic. Triajul propriu-zis se face, apoi, în zone special amenajate, cu contact minimal și cu echipamente sterile de protecție, puse la dispoziția pacientului de către clinică. Pentru a evita aglomerările, este indicat că doar unul dintre părinți să fie prezent la consultația copilului.
De asemenea, este important ca părinții să respecte ora programării, întrucât în orice clinică stomatologică pentru copii sector 5 și 6 sunt necesare dezinfectarea și sterilizarea instrumentarului medical, a suprafețelor de lucru, dar și a aerului din încăpere, după consultul fiecărui pacient.
Chirurgie dentară cu laser
Un alt criteriu de care este bine să țină cont părinții atunci când aleg o clinică stomatologică pentru copii este că această să aibă o echipa medicală complexă, cu medici stomatologi generaliști, chirurgi, pedodonți, ortodonți, specialiști care să lucreze în cadrul aceleași clinici.
Tot pentru confortul copiilor, sunt indicate tratamentele chirurgicale cu laser. Prin chirurgie dentară cu laser:
- este eliminat sunetul frezei care creează anxietate în rândul copiilor.
- administrarea de anestezic prin injectare nu este necesară.
- presiunea exercitată asupra dintelui și durerea sunt diminuate.
Pe lângă faptul că este mai ușor tolerată de copii, chirurgia dentară cu laser prezintă și alte beneficii importante:
- acționează țintit la nivelul țesutului afectat, fără a afecta în vreun fel țesutul sănătos.
- recuperarea este mai rapidă.
- complicațiile sunt reduse.
„Ținând cont de cei trei factori enumerați mai sus privind alegerea unei clinici stomatologice pentru copiii noștri, în contextul COVID-19, vizitele la dentist trebuie să facă parte în continuare din stilul nostru de viață, indiferent de vârstă”,
conchide medicul Cristina Munteanu.
Lasă un răspuns