Achiziția unui imobil este un proces complex care necesită timp și efort.
Decizia de a lucra individual sau cu ajutorul unui agent imobiliar este un factor care poate facilita sau îngreuna acest proces. De ce? Pentru că sunt o serie de factori destul de importanți care trebuie luați în considerare atunci când alegi să cumperi o casă sau un apartament.
Unii dintre aceștia țin de aspectele plăcute, dar mai ales de cele neplăcute ale unei case. Informații pe care doar agentul imobiliar le deține integral și ți le va transmite corect.
Persoanele care aleg să achiziționeze un imobil prin intermediul unui agent imobiliar, nu cumpără doar o casă și atât, ci beneficiază de toate serviciile oferite de agent.
Una dintre dimensiunile acestor servicii este faptul că timpul de căutare al unei locuințe este diminuat considerabil, și la fel și costurile căutării. Studiile în domeniul imobiliarelor (Baryla & zumpano, 1995) au evidențiat faptul că apelând la un agent imobiliar îmbunătățește eficiența marginală a căutării unei locuințe, crescând, astfel, probabilitatea ca un potențial cumpărător să găsească imobilul potrivit mult mai repede.
Decizia de a cumpăra o locuință prin intermediul unui agent aduce cu sine un număr mult mai mare de imobile disponibile pe piață, deoarece în cadrul agenției în care lucrează acesta există o bază de date cu toate imobilele puse la vânzare. De asemenea, agentul oferă informații calitative referitoare la diferitele locuințe sau chiar avantajele și dezavantajele de a locui într-un anumit cartier.
Pentru persoanele care și-ar dori să poată negocia prețul imobilului, însă consideră că nu au calitățile necesare unui bun negociator, agentul imobiliar este un ajutor în plus.
Asta pentru că el este format profesional să cunoască complexitatea procesului de negociere și să își dezvolte această abilitate, fapt care crește șansele ca acel cumpărător să obțină prețul dorit.
Pe lângă acestea, agentul imobiliar cunoaște procedurile procesului de cumpărare și implicațiile acestuia. Dar, în același timp, este familiar cu toată documentația necesară într-un astfel de proces. Prin urmare, el poate oferi consultanță în acest sens, evitând astfel riscul unei fraude sau al unei înșelăciuni asupra cumpărătorului.
Unul dintre cele mai importante aspecte este cel legat de confidențialitate. Agentul imobiliar are obligația de a păstra confidențial toate informațiile pe care i le oferă cumpărătorul. El nu va informa vânzătorul sau agentul acestuia în legătură cu situația financiară a clientului său, cu eventualele dificultăți pe care acesta încearcă să le depășească și așa mai departe. Mai mult, acesta va cunoaște în detaliu, va știi să recunoască și să diferențieze acele informații rezonabile pe care vânzătorul, sau agentul lui, le cere de la cumpărător, față de acelea care intră prea mult în sfera personală a clientului său.
De obicei, cumpărătorii au o idee destul de clară cu privire la ceea ce își doresc de la un imobil: câte dormitoare, cum să arate bucătăria, baia, ce fel de living să fie etc. Dar de multe ori se omit detalii la care aceștia poate nici nu se gândesc. Ei bine, agentul imobiliar cunoaște atât de bine locuința pe care o prezintă, încât știe să facă cunoscute toate minusurile: probleme de scurgere, probleme cu acoperișul, insectele sau orice nu este în regulă cu imobilul. Dar, de asemenea, cunoaște la fel de bine avantajele de a locui în acel apartament și punctele sale forte.
Pe lângă toate acestea, agenții sunt cei care pot face comparații pe piața imobiliară astfel încât să găsească cea mai bună ofertă pentru clienții lor. Fiecare cumpărător poate găsi pe cont propriu un imobil, dar de unde știe că este la cel mai avantajos preț sau că nu există un altul care să îi îndeplinească mai bine nevoile? Agenții urmăresc să găsească o locuință care să îndeplinească toate nevoile cumpărătorului.
În concluzie, colaborarea cu un agent imobiliar aduce cu sine un cumul de factori esențiali în găsirea locuinței mult dorite.
Completează foarte bine dorințele cumpărătorului deoarece aduce în atenția acestuia toate detaliile care pot rămâne neobservate. Este consultantul ideal în procesul de achiziționare al unui imobil.
Desigur, există posibilitatea ca fiecare persoană să se descurce pe cont propriu, însă ideea este să se recunoască momentul în care este nevoie de ajutor și să se angajeze persoana potrivită.
Ionut Popa a zis
Nu am mai avut treaba cu agentii si agentiile imobiliare pana de curand si mi se pare personal ca s-au mai schimbat lucrurile in ultimii ani. Parca nu mai e chiar haiducia de prin 2000-2010. Poate am avut eu noroc…