Am în plan de mai mult timp redactarea acestui articol, însă am fost curios de ce se întâmplă, așadar am tot așteptat.
COPYTRACK este o firmă, un serviciu de fapt, destinat fotografilor. Ca fotograf, îți poți încărca fotografiile pe site-ul lor, apoi COPYTRACK scanează toate site-urile web, iar când găsesc imaginile furate, anunță autorul. În cazul în care autorul zice că “da, mi s-au furat pozele”, COPYTRACK începe și trimite mailuri către administratorul site-ului pe care s-a găsit poza/pozele cu scopul de a obține niște bani și de a despăgubi fotograful cu o parte din suma obținută.
Prin primăvară am primit un e-mail de la COPYTRACK (apoi îmi tot reaminteau o dată la câteva zile) prin care eram anunțat că am folosit o imagine cu drepturi de autor și trebuie să plătesc undeva la 300 de euro pentru a despăgubi autorul acelei imagini. Însă, ce e mai interesant, e că imaginea respectivă era ceva cu două pahare și un “2014” scris mare, iar eu am folosit acea imagine în articolul cu “La mulți ani, 2014!”. Pe atunci nu prea știam eu cum e cu pozele astea și probabil am găsit pe Facebook imaginea, am salvat-o în telefon și am folosit-o și eu.
Ce e de făcut dacă primești mail-uri de la COPYTRACK? În primul rând, șterge pozele pentru care îți cer ei bani. Ei îți cer retroactiv, însă e bine și mai târziu decât niciodată. Apoi, ignoră orice alt e-mail primit de la ei. Iar pe viitor, încearcă să pui poze de pe Pixabay, Pexels sau chiar poze realizate de tine și vei fi în siguranță. Atât. În cazul în care nu locuiești în Germania, nu au ce să-ți facă. Doar te vor amenința cu datul în judecată, poate-poate vei plăti suma pe care ți-o cer ei.
ciurcas dan a zis
Niste jegosi împuțiți. Daca si pentru o poza se caca atata pe ei…
Vasile Ruscior a zis
Mda… Nu mai am mail-urile, că le-am băgat în SPAM și s-au dus…
Ovidius a zis
Sunt mai multe firme ce trimit astfel de mesaje.
Catalin a zis
Si eu am primit, m-au anuntat ca cineva a folosit intr-un articol o foto de pe site-ul meu, nici nu i-am bagat in seama, chiar mizerabili