Astăzi vorbim iarăși de găzduire web.
Dacă ai cumpărat vreodată găzduire web de orice fel, probabil ai văzut că majoritatea firmelor îți oferă un uptime garantat. Ce înseamnă asta și cât înseamnă asta, vedem în rândurile ce urmează.
Să le luăm pe rând. Uptime garantat înseamnă că serverul pe care ai găzduit site-ul web va fi în funcțiune cel puțin XX,X% din timp.
Cât înseamnă 99%?
Atunci când vezi 99% uptime garantat, probabil ți se pare destul de ok. Dar hai să facem un calcul, în minute, pentru o perioadă de 30 de zile.
Într-o lună avem 30×24×60 de minute, adică 43200. Nu nelimitat, așa cum te păcălesc operatorii de telefonie mobilă.
99% din 43200 înseamnă 43200×0.99 = 42768. Diferența dintre 43200 și 42768 este de 432.
Așadar, un uptime de 99% garantează că site-ul tău va fi disponibil tot timpul, mai puțin 432 de minute. Asta ar însemna fix 7 ore și 12 minute. Nu sună prea bine când știi că site-ul tău ar putea fi indisponibil, prin contract, aproximativ 7 ore lunar.
Nu e obligatoriu să fie atât de mult picat serverul, însă nu se știe niciodată.
Cât înseamnă 99,9%?
Tot 30 de zile. 99,9% din 43200 de minute înseamnă, rotunjit, 43157 de minute. Așadar, mult mai bine. Maxim 43 de minute pe lună în care site-ul ar putea să nu fie disponibil.
În condițiile acestea, cât înseamnă 99,99%?
Îți dai seama că vorbim de aproape ideal. Mai puțin de patru minute jumătate în întreaga lună în care site-ul ar putea fi down
sună al naibii de bine. 🙂
Malin a zis
Toate valorile astea sunt orientative nu exacte si de obicei sunt manevre de marketingh. Unul care pune 99% poate sa ofere un serviciu mai bun si mai stabil decat altul care ofera 99,99% pentru ca in centrele de date datorita contextului de forta majora nu-ti prea da nimeni (in acte, ca pe site poate sa scrie oricine, orice) mai mult de 99,5% garantie.
Asta e un aspect, apoi uptime-ul se socoteste ipotetic si de obicei in baza stabilitatii serverului si a retelei pe o anumita perioada de timp din trecut nu din viitor. Asta e fiindca serverele mai tre’ sa mai dea un reboot din cand in cand pentru un patch pe kernel, sau un update de Windows, sau un upgrade de RAM etc. si orice fereastra de maintenance de sub 15 minute nu e considerata downtime in cazul majoritatii providerilor.
Sunt servere care merg 4-5 ani fata niciun downtime efectiv si carora subit le crapa HDD-ul, cea mai sensibila dintre componente. Daca e nevoie de ceva bare-metal restore poate sa tina si 24 de ore, iar 24 de ore la 5 ani nu e nici macar 1% downtime.
Vasile Ruscior a zis
O completare binevenită.