Avem televiziune digitală terestră în România. De pe 17 iunie nu se mai transmite TVR 2 în sistem analogic, aşadar o antenă îndreptată spre releul ce emitea odată acel semnal pe care îl putea capta orice televizor este acum inutilă. Televiziunea Română a trecut „la digital”, deşi dacă ne uităm pe TVdigitala.ro putem vedea că semnalul DVB-T2 ajunge la mai puţini români decât cei ce ascultă Fuego – Împodobeşte, mamă, bradul în acest moment. Până prin vara anului viitor ar trebui ca aria acoperită de DVB-T2 se crească.
Pentru a recepţiona semnalul digital terestru ai nevoie de un televizor compatibil cu DVB-T2 sau de un set-top box ce ştie DVB-T2. Altfel, rămâi cu antena satelit (aşa zisa parabolică) sau uită-te la TV dacă ţi-ai tras cablu. Sau ţine-l în stand by şi uită-te la ledul colorat. E mult mai mişto.
Marius a zis
Legislatia este ambigua in momentul de fata. Se stie ca se renunta si atat. Nu stim ce va fi, daca se va renunta si cand.
Nici macar noi ce suntem implicati direct nu stim prea multe. CNA-ul nu are reglementat inca…
Malin a zis
Pai in mod normal e obligatoriu ca sa se renunte complet si cat mai curand conform cerintelor UE pentru ca trebuie sa se faca loc unor frecvente din cate am inteles. La noi (in Spania unde au renuntat la analogic acum 10 ani) au redus inclusiv plaja de frecvente ce era folosita de DVB-T ca sa faca loc pe frecventa releelor de 5G.
In Romania, la Sibiu prindeam acum 6 ani doar 6 canale emise in DVB-T pe un releu de il montasera la Paltinis. Acum habar n-am daca au mai adaugat canale dar sunt sigur c-au mai scos pentru ca s-au inchis vreo 2 posturi locale ce erau transmise prin DVB-T.
Marius a zis
Stiu ca e obligatoriu, dar se amana din 2013 la noi.
Perfu a zis
Mai bine pe decodoare decat pe cablu 🙂
Malin a zis
Mai bine pe IPTV si scapi de nspemii de cabluri si telecomenzi 😀
Marius a zis
IPTV-ul aduce si un setbox pe langa. Sau poate a mai avansat tehnologia intre timp, dar nu vad cum s-ar face momentan fara…
Malin a zis
Exact, dar e doar setbox-ul ala. Daca ai satelit trebuie tras cablu de la antena si montat receiver si daca e antena cu actuator ai 2 cabluri ca sa o plimbi pe sateliti. Daca ai cablu scapi mai ieftin ca iti vine doar un cablu in casa si intra in TV, dar esti la mana firmei de distributie. Daca iti iei DVB-T nu prinzi mai mult de 10 canale in tara.
Eu ziceam ca-i mai avantajos pentru ca la mine de exemplu intra un cablu in casa de la ISP si pe el imi vine si net si telefon si IPTV. Avantajul e ca un box pentru IPTV cu Android de exemplu suporta si alte fluxuri. Eu am TV spaniol prin el, dar pot sa-mi iau un flux romanesc (am avut) si le am pe ambele si de asta zic ca scapi de cabluri si telecomenzi.