Făceam un joc de cuvinte și mă gândeam la căldură. Caldura – cuvând format din cald + ură. Culmea, dar tocmai frigul urăște căldura. Cuvânt – format din cu + vânt. Atunci când vorbim, din gură iese puțin aer, iar dacă vorbim mult facem vânt, deci de aici și numele de „cuvânt”.
Turiști – cuvânt format din tu + riști. Când pleci din țară, riști puțin căci te expui incidentelor și, mai ales, accidentelor. Așadar, tu riști, mai ales dacă pleci pe vreme capricioasă.
Nu mai durează mult până vine gerul și vremea rea. Deja e luna noiembrie și frigul nopții e din ce în ce mai insistent. Curios sau nu, iarna este ziua mea de naștere. Deși sunt născut în miezul iernii, când gerul e năprasnic, mie nu-mi place iarna. Ar trebui să ador să mă joc prin zăpadă, să mă bulgărească alții și să patinez pe gheață. Mie nu-mi place nicio activitate dintre acestea, în schimb îl aștept pe Moș Crăciun. 🙂
Cum nu locuiesc la bloc și țeava de gaz metan este departe de locuința mea, atât în spațiu, cât și în timp, căldura trebuie să vină din altă parte. Și cam de unde ar putea să vină, dacă nu de la sobă? Fără foc nu iese fum, cum spun o zicală și un cântec, iar pentru foc este nevoie de lemne. Pentru ca în casă rapid să se facă căldură și caldura să dureze (cui nu-i place să dureze?), avem nevoie de aspirina săracului. În lipsa ei, lemnul de fag și carpen este cel ce aduce căldura. Chelim pădurile să ne fie nouă bine. Mai câțiva metri steri de lemne cumpărați vara, mai un brad achiziționat și uite-așa s-ar putea să fie nevoie să cumpărăm aer… cândva. Când, mai exact? Depinde doar de noi.
Primul pas pe care îl putem face este să ardem resturile de la fabricile de cherestea din țară. Rumegușul rămas se prelucrează și se obțin brichete rumegus. Astfel economisim spațiu, căci brichetele din rumeguș sunt compacte. Economisim bani, brichetele fiind “plug and play”, adică nu mai necesită tăiere sau despicare. Nu mai bune de pus pe foc. Plus că avem grijă și de natură.
Lasă un răspuns