Acum mai mult ca niciodată trebuie să acordăm atenția cuvenită igienei orale: un zâmbet sănătos îți asigură un organism mai sănătos. Nu trebuie să uităm că prin cavitatea orală pătrund zilnic – în fiecare minut – zeci de microorganisme pe care le-am vrea la distanță.
De aceea e vital să învățăm să avem grijă corespunzător de dinții noștri – ai putea crede că această activitate e una logică, de la sine înțeleasă, cu care suntem familiarizați din copilărie. În realitate, să ai grijă de dinții tăi a devenit un automatism pe care, de cele mai multe ori, îl facem greșit.
Ca să îți ușurăm traseul către zâmbetul la care ai visat, dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog, ți-a pregătit un ghid cu 7 greșeli în igiena orală pe care s-ar putea să le faci și pe care trebuie să le corectezi.
- Te speli pe dinți doar dimineața
Să vizualizăm asta: ai program 9-17 și dimineața te speli pe dinți, pentru că vrei o respirație fresh. Dar seara ajungi acasă obosit, după ce ai mai rezolvat din treburi și ai fost la cumpărături, așa că sari direct în pat, sărind peste periajul de seară.
Vinovat? Dacă da, să nu te miri când te vei confrunta cu o durerea de masea aparent neașteptată – să te speli pe dinți doar dimineața e un obicei la care trebuie să renunți dacă vrei un zâmbet sănătos.
Periajul de seară este poate chiar mai important decât cel de dimineața, pentru că, dacă nu îl efectuezi, permiți, practic, bacteriilor acumulate la ultima masă să rămână în cavitatea ta orală pentru 7+ ore, dezechilibrând pH-ul firesc din cavitatea bucală. Rezultatul? Carii dentare.
- Periezi prea agresiv
Dacă te-ai gândit până acum că periajul agresiv îți asigură o mai bună curățare a dinților, află că nu e nimic mai fals decât acest mit. Periajul agresiv nu face decât să îți deterioreze smalțul dentar – am putea spune că face chiar mai mult rău decât bine. Indiferent dacă folosești o periuță manuală sau electrică, alege să îți periezi dinții cu blândețe, fără să aplici prea multă presiune pe ei.
- Ai o tehnică greșită de periaj
Nu e suficient să îți periezi dinții la întâmplare pentru ca ei să fie curați – trebuie să înveți să îi periezi corect. Iar tehnica de periaj este extrem de importantă: periază-ți dinții pentru cel puțin 2 minute, pe fiecare față a dinților, asigurându-te că ai curățat fiecare grupă dentară.
Apoi, nu folosi acele mișcări agresive de stânga-dreapta: ele nu fac decât să plimbe bacteriile dintr-o parte în alta a cavității orale. În schimb, ține periuța în unghi de 45 de grade și periază dinspre gingii spre dinți, cu mișcări fine de „măturare”; nu pune prea multă presiune nici pe dinți, nici pe gingii. Și nu uita să îți periezi și limba.
- Nu folosești ața dentară
Dacă eviți să folosești ața dentară de teamă că îți vor sângera gingiile din nou, adevărul e că probabil ai nevoie de ață dentară mai mult ca niciodată: sângerările gingivale te atenționează că în acea zonă există o acumulare de placă bacteriană, pe care trebuie să o îndepărtezi folosind ața dentară.
Dacă ți se pare dificil de folosit, încearcă un duș bucal – însă nu sări peste acest pas. Ar trebui să folosești ața dentară înainte de periaj, după care vei veni cu apa de gură, așa arată rutina ideală: ață dentară, periaj, apă de gură. Dacă doar te periezi pe dinți, află că elimini doar 40% din bacterii – celelalte două etape elimină restul.
- Folosești o pastă de dinți greșită
Dacă folosești doar pastă de dinți cu cărbune pentru că vrei să ai „dinți mai albi”, află că îți distrugi ireversibil smalțul dentar. Pastele de dinți exfoliante, extrem de agresive, precum cea cu cărbune activ, sunt foarte abrazive cu dinții tăi: îți dau iluzia că sunt mai albi nu pentru că îi curăță în profunzime, ci doar pentru că exfoliază o parte generoasă din smalțul dentar.
- Folosești soluții Do It Yourself
Dacă stai pe rețelele de socializare pentru a descoperi noi tratamente de albire pentru dinții tăi, nu o mai face – e timpul să renunți la soluțiile DIY dacă vrei să ai un zâmbet sănătos. Albirea acasă, cu „hack-uri” și trucuri de pe Internet nu face decât să îți lezeze țesutul dentar, având efecte ireversibile.
- Nu mergi la medic suficient
Mergi la medic doar atunci când „te dor dinții”? Dacă răspunsul e afirmativ, află că s-ar putea să fie cam târziu – durerea te anunță că afecțiunea pe care o ai deja este într-un stadiu avansat; asta înseamnă fie că e ireversibilă, fie că va impune un tratament mai costisitor și îndelungat.
De exemplu, dacă afli că ai nevoie de tratament cu aparat dentar din timp, când înghesuirile dentare nu sunt atât de severe, vei avea un invisalign pret mai mic decât dacă vei aștepta încă 5 ani pentru a trata această anomalie.
Dintre toate aceste 7 greșeli, cele mai grave sunt legate de igiena orală necorespunzătoare și de vizita mult prea târzie la stomatolog – un zâmbet sănătos cere muncă. Adică va trebui să te mobilizezi să te periezi pe dinți chiar și atunci când ești extenuat.
Și va trebui să „strecori” în programul tău și vizita regulată la stomatolog, chiar dacă ești ocupat. Și nu trebuie să faci asta doar pentru o dantură frumoasă, ci pentru o sănătate generală mai bună, dar și pentru încredere în sine crescută.
Lasă un răspuns