În al treilea trimestru al anului trecut, 2018, piața a început să se stabilizeze și apetitul pentru achiziții a scăzut, astfel prețurile imobilelor au început să crească mult mai lent decât înainte.
O nouă platformă de analiză a pieței numită Analize Imobiliare a fost lansată de Imobiliare.ro și a fost făcut un raport de piață. Cu ajutorul acestui raport ne putem da seama că proprietățile care sunt de vânzare în țară, case, respectiv apartamente, au fost apreciate cu maximum 0,7% față de cele care erau în urmă cu 3 luni (astfel, acestea aveau un plus de 1,4% în ambele prim trimestre ale anului 2018). Astfel, noi ne putem da seama de faptul că ritmul creșterii prețurilor anului trecut era la 5,6% ( trimestrul al treilea din 2018 față de cel din 2017). Trebuie să observăm, în plus, că acest indicator era la aproape 10 procente în anul 2017 într-o perioadă similară.
Valentin Morar, CEO Wallberg, a afirmat faptul că mai mulți neștiutori își dau cu părerea cu privire la un impact al acestor indicatoare care ar putea să producă o criză destul de mare, dar în schimb putem observa că piața imobiliară o duce chiar bine în prezent. Astfel, în prezent nu putem spune că există indicatori care să poată prezice o criză financiară în domeniul imobiliar. Acesta este antreprenor în trei orașe foarte importante din țară : Arad, Brașov și Timișoara, unde sunt multe proiecte rezidențiale care sunt în activitate în prezent.
Acesta a mai spus faptul că prețurile imobilelor rezidențiale vor crește pe termen lung și că vor asista la corecții care sunt inevitabile. Valoarea acestor active imobiliare se confirmă după o anumită perioada de timp, fapt care l-a determinat să spună că cel mai potrivit moment pentru a lua o proprietate a fost cel trecut. Trebuie să fim prudenți, dar nu trebuie să creăm panică în rândul oamenilor din jur. Astfel, indicatorii pe care aceștia îi au îi ajută să continue proiectele pe care le au la activ.
Anul trecut, în al III-lea pătrar al anului, cele șase orașe importante, din punct de vedere economic, au fost monitorizate și s-a constatat faptul că prețurile apartamentelor din acestea au crescut. În acord cu variaţia de la nivel național, prețurile au fost mult mai mici decât în anii precedenți și acestea s-au situat sub 2%, ajungând chiar și sub 1%.
În cel mai scump oraș din țară, Cuj-Napoca, vânzătorii au mărit aceste prețuri cu 0,9% în ultimele luni, ajungând de la un metru pătrat util cu 1.510 euro, până la unul are costă 1.520 de euro. Astfel, această diferență de preț față de orașul Someș este de 8,6% dacă luăm în considerare ultimele 12 luni. În ciuda acestor fapte, orașul Cluj-Napoca rămâne în continuare unul dintre cele mai mari orașe din punct de vedere economic din țară. În acest oraș se poate observa faptul că apartamentele din prezent sunt mai scumpe decât cele de acum 10 ani, diferența fiind față de trimestrul al treilea din 2018 de 6,2%.
Tot referindu-ne la anul trecut, mai exact la al treilea trimestru, Brașov a rămas pe locul întâi în ceea ce privește scumpirile la nivelul orașelor din țară. În Brașov, un metru pătrat util a pornit de la 1.040 de euro și a ajuns până la 1.060 de euro, astfel majorându-se cu 1,7% în descursul a numai trei luni. Având acest context, Brașovul, oraș care e situat la poalele Tâmpei, a depășit Clujul dacă este vorba de o raportare a prețurilor din decursul unei perioade de 12 luni, fiind în avans cu 8,9%. În schimb, apartamentele sunt mai ieftine cu aproape un sfert (25,9%) decât acum aproximativ 10 ani, în anul 2008.
Având în vedere condițiile actuale de piață și schimbările acesteia, vânzătorii au devenit mai deschiși la negociere. Astfel, în Craiova există o marjă de negociere de 4,5% în al treilea trimestru al anului 2018, indicatorul acesteia fiind cu un an înainte de 2,4. În ceea ce privește capitala, aceștia nu vor să lase decât la un preț de 3,4%, la fel ca locuitorii din orașul Brașov cu 3,1%.
Flatfy.ro este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere și/sau să închirieze case, apartamente și vile atât pe piața secundară, cât și pe piața imobiliarelor noi construite în România. Acesta încorporează reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gamă largă de conținut relevant în ceea ce privește industria imobiliară.
Flatfy.com lucrează în 37 de țări, inclusiv cele Est Europene, deci puteți compara prețurile în aceste țări : România Flatfy, Moldova și Ungaria.
Lasă un răspuns